Nedjelja, 27. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba27. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Lagumdžija u Davosu: Globalizacija pruža priliku BiH da bude globalni igrač
Zlatko Lagumdžija je bio jedan od učesnika na trećem po redu Pojas i Put Davos Forumu kao uvodničar na panelu posvećenom razvojnim šansama i promociji praktične saradnje u ovoj globalnoj inicijativi koja okuplja 122 zemlje Euroazije, Istočne Afrike, Okeanije i Južne Amerike.

Tri panela posvećena ovoj temi, pod pokroviteljstvom Nacionalne Komisije za Razvoj i Reforme Kine, Tsinghua Univerziteta i dvije specijalizirane institucije Ujedinjenih Nacija (UNIDO i UNITAR), kao uvodničare su okupile lidere iz poslovne, političke i akademske zajednice koji dolaze iz deset država (Kine, BiH, Bugarske, Indonezije, Kazahstana, Malezije, Poljske, Saudijske Arabije, Slovačke i Tunisa) s prostora Inicijative Pojasa i Puta koji ima udio od 40 posto svjetske trgovine i preko 60 posto od ukupnog broja stanovnika.

“U izlaganju posvećenom izgradnji društava zajedničkih vrijednosti u eri samoodrživog razvoja, Lagumdžija je govorio o liderstvu i viziji potrebnim za izgradnju prosperitetne budućnosti u vremenu ubrzanog tehnološkog i ekonomskog rasta. Globalizacija pruža priliku i malim zemljama kao što je BiH da budu globalni igrači u mjeri u kojoj se izgrađuju kao društva zajedničkih vrijednosti uz snaženje obrazovnog sistema i ekonomiju zasnovanu na konkurentnosti i znanju”, stoji u saopćenju Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Ukazujući na BiH kao investicionu priliku, Lagumdžija je naglasio da se ne treba posmatrati kao tržište od četiri miliona stanovnika, nego kao slobodni trgovinski prostor od 760 miliona povezan ugovorima o slobodnoj trgovini i stabilizaciji i pridruživanju. Kako je ovom prilikom rekao Lagumdžija, Slobodna trgovina BiH s državama Zapadnog Balkana, EU, Rusije i Turske omogućava investiranje u prostor koji ima ekonomsku moć odnosno godišnji društveni proizvod veći za 400 milijardi dolara.

“Razvojne prilike zahtijevaju opredijeljenost za međusobno uvažavanje, povjerenje i inkluziju u globalnoj ekonomiji kako bi se postigao adekvatan balans između razvoja i društvenog prosperiteta. U tom kontekstu, Inicijativa Pojasa i Puta se može smatrati praktičnom platformom za provedbu ključnih komponenti UN-ovih ciljeva održivog razvoja, ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, koja objedinjuje naše zajedničke nade, sredstva i alate za zajedničku budućnost, dok u isto vrijeme ima transformativnu ulogu u društvenoj i ekonomskoj inkluziji, stvaranju novih radnih mjesta i obrazovanju kao ključnom faktoru prosperitetne budućnosti. Politike zasnovane na izgradnji društva zajedničkih vrijednosti, samoodrživom razvoju i kontinuiranom obrazovanju mogu svaku državu, neovisno o njenoj veličini i trenutnom stepenu razvoja, učiniti prosperitnim dijelom svijeta”, dodao je Lagumdžija.

Na kraju svog izlaganja, Zlatko Lagumdžija je formulisao konkretne prijedloge pokroviteljima Foruma koji se odnose na postdiplomske studije i naučnoistraživački rad kao i saradnju lokalnih zajednica na izgradnji i promociji društva zajedničkih vrijednosti u okviru Inicijative Pojasa i Puta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision