Subota, 28. Septembar 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba28. Septembar. 2019. Zanimljivosti
LET’S STEAM u najzabavnijoj naučnoj noći istraživača

Istraživači, naučnici, umjetnici, radoznali umovi, ljubitelji nauke, pridružili su se večeras najzabavnijoj noći nauke i istraživanja – Evropskoj noći istraživača 2019. u Sarajevu. Ovo je osma godina festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope.

Evropska noć istraživača, uz slogan “LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!”, donijela je mnoštvo programa u Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH i na Otvorenu scenu Vilsonovo. Bila su to takmičenja srednjoškolaca za najbolji naučnoistraživački projekt “Mladi naučnici kreiraju bolji svijet”, interaktivne radionice, nagradne igre, kvizovi i edukativno-zabavni sadržaji. Sarajlije su bile u prilici posjetiti štandove izlagača, učestvovati u radionicama, eksperimentima i nagradnim igrama i saznati šta rade naučnici i inovatori. Predstavljeno je vatrogasno vozilo uz program “Vatra gori, ne radi se o fori”, izveden je plesni performans “Under the flesh” – Ayman, te proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade.

image
/SENAD GUBELIĆ
image
/SENAD GUBELIĆ

Robotika

U Zemaljskom muzeju BiH mali naučnici učestvovali su u brojnim kreativnim radionicama, igrama i drugim naučnim i prirodnim otkrićima. Teme su bile: kraljevi i kraljice Bosne, antički mozaici, nit po nit, golubarstvo, a šta ti radiš za šume?, igra memorije, izrada terarijuma, velike zvijeri i druge vrste, vodozemci i gmizavci, doživi biologiju, mala škola veterine i medicine (School & School Sarajevo) i Blooms Scientists (Privatna škola Bloom).

image
/SENAD GUBELIĆ

U Historijskom muzeju BiH mali naučnici su se zabavili uz kreativne radionice, robotiku i druga naučna otkrića. Teme su bile: Kustos na jedan dan, mali genijalac (Škola mentalne aritmetike Malac-Genijalac), glumačka radionica (Helen O’Grady akademija Sarajevo), pametna igraonica (Mozgaonica), Vi pitate – mi odgovaramo, razgovor s naučnicima, druženje s književnikom Hadžemom Hajdarevićem, kreativna dječija posla (Biblioteka grada Sarajeva), programiranje autorobota pomoću raspberry pi (Academy 387), čarobnjačka škola, Lego radionice…

image
/SENAD GUBELIĆ
image
/SENAD GUBELIĆ

Devet gradova

Kako festival stalno raste, ove godine je još veći broj ljudi uživao u programima i to u devet bh. gradova – Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Trebinju. Ove godine ponuđen je bogat i zabavan sadržaj kako bi se posjetiocima približili nauka i istraživanje, predstavila naučna dostignuća i inovacije i podstakla ma+šta posjetilaca različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

Evropsku noć istraživača u BiH zajedničkim snagama realizuje Tidea d.o.o. Banja Luka, Udruženje Balkanfilm i Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), a trebalo je ponijeti samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision