Subota, 26. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me26. Januar. 2019. Region
Ljimaj poručio: Kosovo se ne može i rušiti i koristiti kao tržište

Zamjenik premijera Kosova i kopredsjedavajući pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj, izjavio je da je na Kosovu promijenjen vladajući diskurs i da se više neće dozvoliti da neko radi na njegovom rušenju i istovremeno koristi kosovsko tržište.

Komentarišući izjavu američke ambasade u Prištini da treba pod hitno ukinuti takse koje su uspostavljene za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao da Kosovo ne preduzima mjere u suprotnosti sa interesima SAD, pošto su SAD “suvlasnik slobode Kosova”, ali da sada zauzima drugačije pozicije.

“Kosovo se ne može više tretirati kao što je tretirano od strane susjedne države, koja se angažuje da ruši Kosovo i istovremeno stremi kosovskom tržištu. To vrijeđa građane Kosova, zato smo promijenili kurs”, kazao je on za RTV Dukađini.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se procijeni da li su prestali razlozi koji su doveli do uvođenja taksi i ocjenio da je Srbija dala neke signale da je spremna da se postigne sporazum kako bi se izašlo iz te situacije.

Najavio je da se nikada više na Kosovu ne mogu uvoziti roba u čijoj dokumentaciji Kosovo nije označeno ustavnim nazivom.

“Kosovo je spremno da da mogućnost dijalogu. Ozbiljnom dijalogu sa jasnom agendom. Pozicija Kosova je promenjena. Treba primenjivati reciprocitet”, kazao je on.

Podvukao je da “Kosovo ne preduzima mjere u suprotnosti sa interesima Amerike. Ona je suvlasnik slobode (Kosova)”.

Američka ambasada u Prištini je juče saopštila, da je pretpostavka, da Kosovo može da preduzima akcije suprotne interesima SAD-a bez posledica pogrešna.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje “sveobuhvatnog i obostrano korisnog” sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD-a.

“Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne, jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD-om, a da su akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotne interesima Vašingtona.

Istovremeno je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, poslije sjednice Vlade Kosova rekao da se o ekonomiji ne može odlučivati odvojeno od pitanja priznanja Kosova od strane Srbije.

On je kazao da je komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu, predložio da pripremi rješenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

Kazao je da kosovske vlasti, ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocijene da postoji osnova za postizanje sporazuma, bile bi spremne da suspenduju odluku o carini, zarad održavanja konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision