Utorak, 10. Juni 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Juni. 2014. Svijet, Vijest dana
London: Globalni samit “Zaustaviti nasilje u sukobima“

Globalni samit “Zaustaviti nasilje u sukobima“ biće održan od 10. do 13. juna u Londonu. Cilj samita je identifikacija specifičnih aktivnosti međunarodne zajednice u oblastima unapređenja istrage i dokumentovanja seksualnog nasilja u sukobima, osiguravanje veće podrške i rehabilitacije žrtava, osiguravanje reakcije na seksualno nasilje i promocija ravnopravnosti spolova.

Samitom će predsjedavati  ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a za izbjeglice Angelina Jolie.

Na ovogodišnjem samitu, koji traje četiri dana, prisustvovat će predstavnici 113 zemalja, više od 100 nevladinih, te međunarodnih organizacija, 48 ministara vanjskih poslova, a više od 630 predstavnika vlada, naveo je ured Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

Učesnici samita su i 950 registrovanih eksperata iz oblasti zdravsta, prava, te vojnih pitanja. Rezultat samita, kojem se teži, je zaključivanje praktičnih sporazuma koji će staviti fokus na zemlje koje su u ratu i one u kojima se rat završio.

Također, cilj je povezati i donatore, UN-ove i ostale multilateralne organizacije, nevladine organizacije i civilna društva.

Podsjećamo, William Hague i Angelina Jolie prisustvovali su nedavno u Sarajevu konferenciji “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima-osnaživanje uloge regionalnih snaga sigurnosti u operacijama podrške miru”.

Ovaj skup, održan 28. marta, organiziralo je Ministarstvo odbrane BiH u saradnji s Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Norveške u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision