Petak, 25. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net25. Januar. 2019. Svijet
Maduro želi nastaviti vladati, spreman na pregovore s opozicijom

Maduro je rekao da Guaidovo samoproglašenje predsjednikom predstavlja pokušaj državnog udara potaknutog iz SAD-a.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro rekao je da će “nastaviti vladati” zemljom uprkos tome što se predsjednik parlamenta Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom, ali je također poručio da je spreman na dijalog s opozicijom.

Maduro je rekao da Guaidovo samoproglašenje predsjednikom predstavlja pokušaj “državnog udara” potaknut iz Sjedinjenih Država, te naglasio da nema ustavnih razloga da ga se smijeni s vlasti. Također je ponovio da Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD-om i da američko diplomatsko osoblje mora napustiti zemlju do nedjelje.

No uprkos svom stavu da venecuelanska “desničarska” opozicija sarađuje s “američkim imperijalizmom”, Maduro je izrazio spremnost na dijalog s opozicijom, pozdravivši prijedloge Meksika i Urugvaja da se pokrene diplomatska inicijativa u tome smjeru. “Razgovarati, slušati jedni druge, razumjeti jedni druge … naravno da se slažem s time”, rekao je Maduro.

Guaido je u međuvremenu pisao američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu zatraživši “hitnu humanitarnu pomoć, u smislu hrane, lijekova i medicinskih potrepština” za Venecuelu. Stanje u zemlji, u kojoj je inflacija dosegla stopu od dva miliona posto, opisao je kao “humanitarnu katastrofu”.

EU i SAD podržavaju Guaidu

Američki senator Marco Rubio objavio je Guaidovo pismo na Twitteru nedugo nakon što je Pompeo najavio da će SAD osigurati 20 miliona dolara humanitarne pomoći za Venecuelu.

Guaido, predsjednik venecuelanskog parlamenta u kojemu većinu ima opozicija, u srijedu se u Caracasu proglasio privremenim predsjednikom Venecuele pred hiljadama simpatizera koji su prosvjedovali protiv Madura.

Sjedinjene Države, Brazil i brojne druge američke države objavile su da priznaju Guaida kao privremenog predsjednika, budući da je Maduro izabran na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima koji su, po ocjenama većine promatrača, ocijenjeni neslobodnima i nepoštenima.

Rusija, Kina i još neke zemlje osudile su Guaidov čin i podržale Madura, dok su evropske sile i Evropska unija dale podršku demokratski izabranome predsjedniku venecuelanskog parlamenta Guaidu ali ga ipak nisu formalno priznale za predsjednika, pozvavši obje strane na dijalog, poštivanje demokratskog procesa i održavanje novih izbora.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision