Utorak, 5. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba5. Februar. 2019. Svijet
Maduro: Mi nismo prosjaci
Više od 10 zemalja Evropske unije podržalo je lidera opozicije Venezuele Juana Guaida kao legitimnog predsjednika države, čime su povećali pritisak na predsjednika Nicolasa Madura da podnese ostavku i “očisti put” prema novim predsjedničkim izborima, navodi AP.

Maduro odbija humanitarnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, a pažnja mu je usmjerena na zapadnu granicu Venezuele sa Kolumbijom, gdje se njegovi protivnici spremaju da pokušaju da unesu hranu i lijekove u zemlju.

“Mi nismo prosjaci”, rekao je Maduro u svom govoru koji je prenijela državna televizija Venezuele.

Više od 10 zemalja EU podržalo je Guaida nakon što je prošao rok od osam dana koji su dali Maduru da raspiše vanredne izbore. Guaida podržavaju SAD i više južnoameričkih država.

Predstavnici država članica Lima grupe sastali su se  u Ottawi kako bi razmotrili situaciju.

Nakon sastanka 13 država članica, obratio se premijer Kanade Justin Trudeau koji je osudio “diktaturu spremnu da koristi silu i strah” da održi svoju moć.

On je također rekao da je skupljeno 53 miliona dolara humanitarne pomoći za narod Venezuele.

“Znamo da se narod Venezuele suočava sa neviđenim poteškoćama i potrebna im je naša pomoć, kao što znaju i države koje su primile one koji bježe od nasilja”, rekao je Trudo.

Maduro ne pokazuje znake slabosti i napao je EU da dobijaju naređenja od administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koga je u više navrata optužio da pokušava da organizira državni udar u Venezueli kako bi se dokopao rezervi nafte u toj zemlji, koje su dokazano najveće na svijetu.

Maduro nije prekinuo diplomatske odnose sa evropskim zemljama koje su podržale Guaida, što je suprotno njegovoj reakciji prema SAD-u.

Rusija i Kina su među devet država koje su podržale Madura, podsjeća AP.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision