Ponedjeljak, 8. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2014. Vijest dana, Vijesti
Makedonija proslavlja godišnjicu nezavisnosti – Nesređena unutrašnja politička scena i spoljno-politički problemi

Makedonija je u ovih 23 godina od proglašenja nezavisnosti na mnogo načina pokazala da je zaslužila tu nezavisnost, da je bilo snage kod građana i kod rukovodstava da nadgrade tu nezavisnost i da je učine nepovratnom, kaže za RSE prvi predsednik Sobranja u samostalnoj Makedoniji Stojan Andov. Međutim, dodaje on, jedna takva mlada država ima problema u izgradnji svog političkog sistema i kapaciteta. Makedonija se suočavala sa takvim problemima u nekoliko navrata, ističe Andov. “Sada je u jednom takvom problemu, kada je prilično jasno da sadašnje političko liderstvo države ne pokazuje potreban kapacitet i nužnu kreativnu snagu da bi se suočilo sa izazovima i da ih rešava na najbolji mogući način za građane i državu.”

Taj zastoj je prije svega u strukturama vlasti, naglasava Andov, ali se javlja i kod opozicije. I tamo nedostaje kreativna snaga koja je sada potrebna zemlji da bi nastavila proces razvoja i uključenje u evroatlantske integracije, kao i otvaranje perspektiva budućim generacijama, smatra prvi predsejdnik Sobranja.

I raniji ambasador Makedonije u NATO-u Nano Ruzhin ističe da se Makedonija ne snalazi najbolje u najnovijim konstelacijama u međunarodnim odnosima, a to se najbolje moglo videti na samitu Alijanse u Velsu, gdje se ime zemlje čulo samo u obraćanjima makedonskih predstavnika. On ističe da su posljednja dešavanja u svijetu, konkretnije u Ukrajini, Siriji i Iraku, u mnogome promenile odnose u NATO-u i da oni više nisu isti kao prije nekoliko godina kada smo postali kandidati za članstvo. Da se makedonska vlada ne snalazi u tom novom poretku, kaze Ruzhin pokazao je i najnoviji rebalans budžeta, kada je za odbranu ostavljeno manje para od predviđenih dva posto prema standardima Alijanse.

“Na žalost, sa ovim rekao bih jednom vrstom NATO- skepticizma koji postavlja aktuelna makedonska vlada, praktično mi se dovodimo u situaciju nepripremljenosti i neadekvatnosti, u odnosu na promjene i transformacije koje se dešavaju u Alijansi i između zemalja članica.”

Obojica sagovornika su saglasni da je jačanje odnosa sa Evropskom Unijom i NATO paktom jedina alternativa za Makedoniju.

U poslednjih nekoliko godina iz svih medjunarodnih relevantnih institucija nam se ponavlja da je uslov za napredak u evroatlantskim integracijama rješenje spora sa Grčkom oko upotrebe imena zemlje. Ističu se i slabosti u drugim oblastima, kao što je sloboda medija, nezavisno sudstvo, borba protiv korupcije, politički dijalog. Godišnjicu od proglašenja nezavisnosti Makedonija obelježava u atmosferi kada opozicija ne učestvuje u radu parlamenta, a premijer je nedavno tužio na sudu lidera opozicije zbog klevete i uvrede.

ZADNJE VIJESTI IZ Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision