Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: avaz.ba15. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Mame, znate li da rađate stogodišnjake?!

Nastavi li se i dalje povećavati stopa očekivanoga životnog vijeka, više od polovice beba u razvijenim zemljama proslavit će 100. rođendan, čak i ne budu li savršenoga zdravlja.  

Studija koju je proveo danski naučnik Kare Kristensen (Kaare Christensen) sa Univerziteta u Odenseu, a koju je objavio naučni časopis Lancet, pokazala je da se u 20 stoljeću očekivani životni vijek produžio za približno 30 godina i to u zapadnoj Evropi, Sjevernoj Americi i Australiji, a posebno u Japanu i još nekim državama poput Španije i Italije.

Čak i kad se zdravstveni uslovi ne bi poboljšavali, čak tri od četiri današnje bebe u tim zemljama sigurno će doživjeti 75 godina. A ako se zdravstveni uvjeti budu poboljšavali ritmom kakav je vladao u protekla dva stoljeća, većina te djece doživjet će 100. godinu.

I još nešto: Pošto će se dob odlaska u penziju povećavati, pa će većina starijih raditi pola radnog vremena, bit će kraće i radno vrijeme mladih ljudi, pa, kažu naučnici: “skraćena radna sedmica tokom produljenoga životnog vijeka može dodatno pridonijeti povećanju očekivanoga životnog vijeka”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision