Petak, 18. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net18. Januar. 2019. Region
Mediji: Haradinaj ne odustaje, ukidanje taksi poslije priznanja

Evropskog komesara Johannesa Hahna na sastanku s premijerom Kosova više je zanimalo ukidanje taksi Srbiji, a Ramusha Haradinaja ukidanje viza.

Iako je glavni razlog posete evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johannesa Hahna u četvrtak Prištini bio zahtev da se ukinu takse na robu iz Srbije, premijer Kosova Ramush Haradinaj nije promenio stav, piše Gazeta exspres.

Kako navodi taj prištinski sajt, razgovor Hahna i Haradinaja započeo je temom liberalizacije režima viza.

Hahn je, međutim, podsetio Haradinaja da je to pitanje zatvoreno još u decembru prošle godine i da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima do 2020. godine, a sada je tek početak 2019. godine.

‘Napredak na evropskom putu’

“Prva poseta regionu u 2019. godine. Imao sam dobre i otvorene razgovore sa premijerom Haradinajem i ministrima. Radujem se bliskoj saradnji po svim otvorenim pitanjima kako bi Kosovo moglo da napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji”, napisao je evropski komesar na Twitteru.

Haradinaj je nakon sastanka na Facebooku napisao da je Hahnu preneo da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da očekuje brzi napredak.

“Na sastanku sa komesarom za proširenje EU-a Johannesom Hahnom ponovio sam da je pozicija Kosova jasna po pitanju evropskih integracija. U tom smislu, postigli smo napredak na evropskom putu i, nakon ispunjenja kriterijuma za liberalizaciju, očekujemo brzu odluku o dobijanju prava na slobodno kretanje”, napisao je Haradinaj.

Gazeta expres navodi da je Hahn, međutim, bio više zainteresovan da razgovara o ukidanju taksi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da je zbog toga i došao u Prištinu.

Haradinaj mu je, kako se navodi, dao sličan odgovor koji je dao na takav zahtev Amerikanaca.

Carine se ukidaju kada Srbija prizna Kosovo, rekao je Haradinaj, a prenosi Gazeta expres.

Haradinaj je u nedelju izjavio da je Vlada Kosova spremna da ukine takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Srbije i Kosova rezultirati, kako je naveo, uzajamnim priznanjem.

Takse se ne spominju u izjavama

Gazeta expres primećuje da nakon sastanka Hahna i Haradinaja nije navedeno da je EU preko svog komesara ponudila takve garancije.

Oni se po završetku sastanka nisu obratili novinarima, niti su na svojim nalozima drustvenim mrežama pomenuli takse.

Hahn, koji je u Prištini razgovarao samo s Haradinajem, nakon sastanka je otputovao za Tiranu, gde se sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision