Utorak, 22. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net22. Januar. 2019. Region
Mediji: Neslaganje Thacija i Haradinaja ugrožava stabilnost vlasti

 

Neslaganje oko pitanja uvedenih taksi između najmoćnijih ljudi kosovske politike Thacija i Haradinaja može dovesti do krize vlasti.

Današnji sastanak predsjednika kosovskog parlamenta i premijera sa američkim ambasadorom na Kosovu Philipom Kosnettom, na kojem će se razgovarati o zahtjevima SAD-a za ukidanje takse može dovesti do destabilizacije institucija Kosova, odnosno do smjene Haradinaja, smatraju prištinski mediji.

Predstavnici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Kadri Veseli i sazvao ovaj sastanak, očekuju da će se postići dogovor, odnosno da će Haradinaj prihvatiti zahtjev za ukidanje taksi i da neće doći do pogoršanja odnosa sa SAD-om.

U medijima se ocjenjuje da je pitanje takse preraslo u veliki znak pitanja koji dovodi u pitanju ne samo odnose sa EU već i sa SAD-om, a na unutrašnjem planu može dovesti do destabilizacije institucija, odnosno do pada vlade Ramusha Haradinaja.

Kao razlog tome su neslaganja između predsjednika Kosova Hashima Thacija i premijera Haradinaja.

Thaci je od premijera Kosova, Ramusha Haradinaja, zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtijev i Sjedinjenih Američkih Država i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama.

Thaci je na Facebooku, ne pominjući imenom Haradinaja, podsjetio da je prijateljstvo Kosova i SAD-a stalno, ali da se podrška SAD-a ne može smatrati bezuslovnom.

Američka podrška nije bezuslovna

“Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrijednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrijednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim” poručio je Thaci na Facebooku dodajući da je bez pomoći SAD-a i saveznika istorijski uspjeh Kosova bio nemoguć.

Predsjednik Kosova ističe da se aktuelna kretanja i djelovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prati američka vlada.

„Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vrijeme da poštujemo američke prijateljske savjete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smiju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD-a za Kosovo i šire. Populističko djelovanje ne smije da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova“, napisao je Thaci.

“Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD“, napisao je Thaci.

Prethodno je Haradinaj 15. januara u Račku izjavio da zahtjevi za ukidanje takse njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

Gubi li Haradinaj podršku

“Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gdje je baš dobro, ja ću nastaviti (da djelujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem”, kazao je Haradinaj.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se “sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova”.

Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johannesu Hahnu tokom ovonedjeljne posjete Kosovu poručio da Kosovo neće ukinuti odluku o uvođenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Protiv povlačenja taksi se izjasnio i predsjednik Nacionalnog savjeta Socijaldemokratske inicijative, Jakup Krasniqi koji je poručio da je mnogo bolje da padne vlada, čiji je koalicioni partneri njegova stranka, negoli da Kosovo povuče odluku o uvođenju taksi.

U Demokratskoj partiji Kosova, iako su se prvobitno hvalili da su takse uvedene na prijedlog predsjednika stranke Veselija i zamjenika predsjednika stranke i premijera Kosova Envera Hoxhaja, sada, iako se zvanično ne kaže, izgleda da se stvara situacija u kojoj će Haradinaj, ako ne prihvati ukidanje takse, izgubiti njihovu podršku.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision