Utorak, 1. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan1. Oktobar. 2019. Region
Mediji: Za pet godina iz Hrvatske otišlo 189.000 ljudi

Hrvatska u razdoblju od samo pet godina, zahvaljujući odseljavanju, u 2018. godini bilježi 2,4 posto stanovništva manje nego 2013. godine.

Posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspijevaju zadržati ni veliki gradovi – središta općina u kojima, usprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike, piše u utorak Jutarnji list, prenosi agencija Hina.

U posljednjih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88.000 stanovnika, ali ju je istovremeno napustilo 189.000 ljudi.

Zahvaljujući enormnim stopama gubitka stanovništva u pojedinim ionako slabije naseljenim općinama, demografi strahuju od sve većih količina u potpunosti raseljenih prostora, na kojima će u budućnosti biti teško organizirati novi život, navodi hrvatski dnevni list.

Takvi primjeri su općine poput Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji, koje su u pet godina izgubile 39,3 posto, odnosno 37,8 posto stanovništva, što znači da je ovo područje u pet godina napustio svaki treći stanovnik.

“Ove općine možda su u startu imale mali broj stanovnika, međutim, uzevši u obzir na kojem se prostoru one nalaze, egzodus stanovništva ovdje za sobom ostavlja cijele dijelove Hrvatske, koji su gotovo u potpunosti prazni. Za ono malo ljudi koji su ovdje ostali živjeti život je izuzetno težak, da ne kažemo koliko je i skup, s obzirom na to da ovdje nema javnog prijevoza, zdravstvene skrbi, trgovina i ostaloga”, napominje demograf Anđelko Akrap.

Odlazak i dolazak iz inozemstva

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz odnosno iseljavanju u inozemstvo, ona pokazuje kako je u pet godina samo 96 gradova i općina zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja, dok njih 463 bilježi minus zbog emigracije, a u njih 42 posto, odnosno 7,5 posto, stopa emigriranja bilježi se u dvoznamenkastim brojevima.

Statistika je još okrutnija i posebno govori u prilog centralizacije kad pogledamo statistiku koja uključuje unutarnju i vanjsku migraciju.

U tom slučaju, dvocifrenu stopu pada broja stanovnika bilježi čak 137 gradova i općina, što znači da se s manjkom stanovnika zbog migracije unutar Hrvatske te u inozemstvo susrela svaka četvrta jedinica lokalne samouprave, donosi Jutarnji list.

Izvor: Agencije

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision