Utorak, 2. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me2. Jula. 2019. Izdvojeno, Region
Merkel: “Čvrsto smo uz evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”

Njemačka čvrsto stoji uz evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava zemlje ovog regiona u njihovim reformskim naporima, saopšteno je Pobjedi iz kabineta kancelarke Angele Merkel na upit da prokomentarišu odluku Savjeta EU da odgodi pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Zbog kasnog objavljivanja izvještaja o zemljama, rok za odluku o otvaranju početnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bio kratak. Prije ove odluke, Savezna vlada mora da dobije i saglasnost Bundestaga”, kazali su iz Savezne kancelarije Vlade Njemačke.

Evropska unija je sredinom ovog mjeseca odgodila odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izgovor je bio „tehničke prirode“ jer je Savjet EU, kako se navodi u ministarskim zaključcima, „na raspolaganju imao ograničeno vrijeme za tako važno pitanje“. Kao dodatan izgovor Brisel je iskoristio i kratak rok za zakazivanje zasijedanja Bundestaga, koji, prema njemačkim zakonima, mora da se izjasni o otvaranju pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, što će se desiti tek u septembru.

Zato su Skoplje i Tirana dobili novi termin – oktobar ove godine – kada će se članice EU izjasniti o tome da li će ove zemlje početi pregovore.

U zaključcima Savjeta EU ponovljeno je da je Brisel „opredijeljen da nastavi proširenje i da je to ključna politika Unije“.

Nijesu samo Sjeverna Makedonija i Albanija izvukle „deblji kraj“ nakon sjednice Savjeta.

I Crna Gora, koja, iako u povoljnijoj poziciji od susjeda kada je u pitanju proširenje, ostala je uskraćena za junsku međuvladinu konferenciju.

Nekoliko mjeseci ranije, postojao je optimizam da bi na ovoj sjednici naša zemlja mogla otvoriti jedino preostalo poglavlje u pregovorima, poglavlje osam koje se odnosi na konkurenciju.

Međutim, ne samo da nema riječi o otvaranju ovog poglavlja, već nema ni sjednice na kojoj bi se o tome govorilo. Uz to, otkazan je i sastanak u Parizu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Prema nekim evropskim analitičarima, priča o pristupanju EU država Zapadnog Balkana umnogome zavisi, ne samo od unutrašnjih reformi tih zemalja, već i od budućih odnosa u Evropskom Parlamentu i pregovora o čelnim ljudima u institucijama Evropske unije.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision