Ponedjeljak, 1. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: slobodnaevropa.org1. Jula. 2019. Izdvojeno, Region
Merkel: Zemlje Z. Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uslove za članstvo u EU, ali i da u regionu postoji još dosta tenzija koje treba da budu prevaziđene, prenosi Beta.

Ona je kazala da rješenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja o imenu Sjeverne Makedonije predstavlja pozitivan primjer koji treba da “podstakne rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i između Srbije i Kosova”.

U poruci uoči Samita Zapadnog Balkana koji će u okviru Berlinskog procesa biti održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju, Merkel je rekla da na Zapadnom Balkanu, iako su ratni sukobi okončani, još postoji dosta konflikata koje treba riješiti.

“Danas je situacija mirna, ali i dalje ima mnogo tenzija koje treba prevazići i brojni uslovi moraju biti ispunjeni kako bi sve zemlje Zapadnog Balkana zadovoljile kriterijume za članstvo u EU. Taj put je još trnovit”, navela je Merkel u video poruci.

Merkel je rekla da će na samitu u Poznanju, gde će uz zemlje Zapadnog Balkana učestvovati i Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Hrvatska i Slovenija, biti reči o problemu izgradnje infrastrukture u regionu, o čemu se razgovara svake godine na godišnjem samitu u okviru Berlinskog procesa.

“Veliki problem, o kojem diskutujemo svake godine, je izgradnja infrastrukture. EU je za tu svrhu obezbedila znatna sredstva. Međutim, mi moramo podržati primenu projekata izgradnje puteva i pruga, jer znamo da ljudi češće posećuju jedni druge kada su bolje povezani infrastrukturom”, kazala je nemačka kancelarka.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision