Utorak, 15. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba15. Oktobra. 2019. Izdvojeno, USK
Migrantska kriza u Krajini ne jenjava, gradonačelnik Bihaća dolazi u Sarajevo
Konferencija za novinare bit će održana u hotelu Bosnia s početkom u 12 sati, a tema je jedna – migrantska kriza.

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USK. Tražili su da se migrantima zabrani okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

“Kao što vam je poznato, Grad Bihać već dvije godine pod konstantnim je pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni križ i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele niti jedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.
Dolaskom zime humanitarna, sigurnosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna”, poručio je Fazlić.

Sigurnosna situacija također je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tučnjava koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom. Građani Bihaća se pribojavaju za svoju sigurnost jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće, krađa i sl.

“Ovim putem Vas molimo da prisustvujete zakazanoj konferenciji za medije i na taj način pomognete da još jednom skrenemo pažnju na ovaj problem”, navodi se u pozivu Gradske uprave Bihaća.Operativna grupa je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta što bi značilo da će, ukoliko se ova naredba realizuje, oko 2.000 migranata ostati bez smještaja. Zatražili su i od Ministarstva sigurnosti BiH da migrante prebaci na novu lokaciju ili da ih smjeste u Salakovac i Ušivak.

Na dosadašnje višemjesečne apele Krajine, vlasti na državnom i entiteskom niovu su se oglušile.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision