Subota, 4. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk.ba4. Maj. 2019. Izdvojeno, USK
Migrantski centar -lokacija: Konačnu odluku trebalo bi donijeti Gradsko vijeće Bihaća

Predstavnici Operativne grupe prezentirali su u utorak Akcioni plan za formiranje novog prihvatnog centra i gašenje postojećih. Odluku o lokaciji u narednih nekoliko dana donijet će Gradsko vijeće Bihaća, a procedura na uspostavljanju novog prihvatnog centra trebala bi biti okončana do 31. maja.

Nova lokacija prihvatnog migrantskog centra u Krajini mogla bi biti na Izačiću u blizini istoimenog Graničnog prijelaza i granice sa Hrvatskom.

O tome zasad ne postoji defintivna odluka, nego je jedna od opcija koja se razmatra. Nezvanično, na ovom području nalazi se zemljište u vlasništvu Grada, a ta lokacija mogla bi odgovarati zamisli i preporukama vlasti USK i Gradskog vijeća.

Osim ove, administracija Grada Bihaća ispitivala je mogućnosti za lociranje prihvatnog migrantskog centra i na području naselja Skočaj, Međudražje, Lohovo u blizini Graničnog prijelaza Užljebić. 

Za 8. maj planirana je sjednica Gradskog vijeća (GV) BIhać na kojoj će i službeno biti saopćena nova lokacija za prihvatni migrantski centar. Pet dana kasnije je i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH posvećena migrantskoj situaciji u Krajini koju su inicirali zastupnici iz USK.

Uloga prihvatnog centra bit će da zbrine sve migrante koji uđu na područje USK-a. Oni koji se već nalaze u BIRI i MIRAL-u neće biti izmješteni na ovu lokaciju. Porodice i djeca koji se nalaze u ovim centrima bit će izmješteni u Boriće i Sedru. Ovo je plan koji su kratkim crtama prezentirali čelnici Operativne grupe. Naglasili su da i dalje očekuju od države da se uključi u ovaj problem, što su prenijeli i delegaciji državnih parlamentaraca. S tim u vezi traže od vlasti da donese strategiju upravljanja krizom, a u međuvremenu nosit će svoj dio posla kao i do sada.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision