Četvrtak, 11. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba11. Juli. 2019. Region
Milić: EU bez SAD ne može da doprinese rješavanju kosovskog pitanja
Bez odmrzavanja dijaloga između Srbije i Kosova, prijete trajna diplomatska stagnacija, politički radikalizam, pa i pojačana nestabilnost ne samo u Srbiji i na Kosovu već na širem području Zapadnog Balkana, kaže u intervjuu za Glas Amerike Jelena Milić, izvršna direktorka beogradskog Centra za Evroatlantske studije (CEAS).

Ističe i da Evropska unija, bez udjela SAD, nije u stanju da doprinese rješavanju dugotrajnog spora između Beograda i Prištine.

Vrijeme je da Beograd postane proaktivan u nalaženju prihvatljivog rješenja za dugotrajni spor sa Kosovom, kaže Jelena Milić.

Njen Centar već ima jedan prilično smio prijedlog: pozvao je vladu Srbije da “ili potpuno izbaci preambulu Ustava” ili je promijeni u formulaciju: “Četiri opštine na sjeveru KiM su sastavni dio Srbije.”

“Ta vrsta signala bi možda bio vrlo dobar ‘tizer’ za administraciju na Kosovu, koja je u potpunom rasulu oko toga šta hoće, šta je ustavno prihvatljivo, šta nije. Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom – a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum – možda bi to promijenilo i dinamiku kosovskog društva. Možda bi imali situaciju ‘bolje vrabac u ruci nego golub na grani’. Možda bi to bio način da se odblokira sadašnji zastoj, koji predstavlja bezbjednosni, pa i politički izazov za cijeli region, a vjerovatno i šire”, kaže Jelena Milić.

Tvrdi da je CEAS-ov prijedlog već naišao na odobravanje.

“Kada smo izašli sa najavom tog novog izvještaja naišli smo na ohrabrujuće reakcije određenih krugova u srpskoj administraciji, što mislim da je dobro. U pitanju je pripremanje javnosti za jedan veoma bolan period, koji nam predstoji ako želimo da ostanemo na putu evropskih integracija.”

Milić, međutim, ističe i prepreke koje bi mogle da ometaju usvajanje pomenutog prijedloga. Prije svega od strane opozicije u srpskoj skupštini, koja inače, još nije formulisala sopstveni plan za Kosovo. Potom i od strane Rusije koja se, kako kaze, ne usteže od miješanja u pitanjima od geostrateške važnosti za Srbiju. Smetnja su i mnoge zastarjele predrasude u odnosu na Srbiju, dodaje Milić.

“U samom regionu, (na Kosovu i Bosni prije svega), mozda i u nekim djelovima u Evropi, mozda u njemačkoj administraciji i u nekim strukturama u Vašingtonu, kao da postoji orkestrirana opozicija tome da poslije 20 godina ispaštanja i plaćanja sa razlogom za greške i zločine iz prošlosti, sada se još uvijek opstruira da Srbija ponovo uspostavi dobre partnerske odnose sa SAD. Mislim da je od strateškog interesa i za zemlje regiona i za Evropsku uniju da Srbija ojača svoje partnerstvo sa SAD.”

Bezbjednosni garant eventualnog srpsko-kosovskog dogovora trebalo bi da budu SAD, ističe Milić. Njen Centar predlaže pojačano američko vojno prisustvo kroz KFOR ili samostalno, naročito na liniji, eventualne buduće dogovorene demarkacione linije između Srbije i Kosova.

Bez obzira na neprijateljstvo nastalo zbog NATO kampanje na Kosovu, Milić ukazuje na učestalo podsjećanje američke ambasade u Beogradu na bliske američko-srpske odnose iz ne tako davne prošlosti.

Beleženje stogodišnjice podizanja srpske zastave na Bijeloj kući, kao i spašavanje više stotina američkih pilota tokom Drugog svjetskog rata od strane Srbije, su samo dva takva primjera.

CEAS će u svom narednom izvještaju, kaže Jelena Milić – obraditi i pitanje: ko se i zašto plaši jačanja veza Srbije i Amerike?

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision