Ponedjeljak, 14. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba14. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Ministrica Bogunić zabranila školama u KS izdavanje uvjerenja do daljnjeg
“Nažalost, neke škole su izdale uvjerenja o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta školske 2018/2019. godine bez konsultacije s ministricom obrazovanja što je izazvalo negativnu reakciju javnosti. Molim vas da, dok ne dobijete novu uputu, obustavite izdavanja uvjerenja do daljnjeg”, stoji u dopisu koji je upućen u škole danas.

Kako je za Klix.ba rekao ranije Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, direktori su dobili instrukciju iz resornog ministarstva da roditeljima kažu da se ponovo izjasne za jednu od tri opcije jer u suprotnom djeca neće dobiti uvjerenja. Ovo je dovelo do diskriminacije učenika.

Na ovaj problem ukazao je i zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić koji je najavio i diskusiju na narednoj sjednici. Ministrica Bogunić kazala je kako ministarstvo radi na rješavanju ovog problema na dugoročan način.

Jedan od čitatelja portala Klix.ba koji se javio našoj redakciji i kazao kako su roditelji ogorčeni na nadležne jer su 15 minuta prije izdavanja uvjerenja saznali da do toga neće doći.

“Neko je ležao preko subote i nedjelje i znao za ovu odluku, ali nije obavijestio roditelje. Ljudi su po ovom nevremenu išli do škola i onda su poljubili vrata. Neki roditelji su uzimali slobodne dane na poslu, neki su mijenjali smjene… Žalosno”, kazao je čitatelj.

Podsjećamo, u novembru prošle godine Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo zvanično je počelo provoditi instrukcije prema kojoj su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision