Četvrtak, 24. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba24. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Ministrica Dilberović: Inicijativa o reviziji diploma neće ostati “mrtvo slovo na papiru”
“Svakako bi poručila da ovo ne smije i neće ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru’, nego proces koji će dati konkretne rezultate. Ovo ministarstvo će, zajedno s Federalnim ministarstvom pravde, sačiniti konkretan strateški dokument u kojem će biti definirane sve potrebne mjere i aktivnosti te njihovi nositelji s ciljem provođenja valjane revizije. Naša je obaveza da ovaj dokument pripremimo za jednu od sljedećih sjednica Vlade”, kazala je ministrica, podsjetivši kako je Inicijativa usvojena upravo na prijedlog Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH, a njom će biti obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici u spomenutim institucijama.

Međutim, napomenula je, vrlo je važno da ovaj proces bude sveobuhvatan te su pozvane i vlade kantona, te gradovi i općine da podrže i pridruže se ovoj inicijativi.

“Kao predsjedavajuća Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH već sam za 30. januar sazvala sjednicu Koordinacije, na čijem će se dnevnom red naći i ovo pitanje revizije diploma. Očekujem od svih kantonalnih ministara obrazovanja da svakako podrže ovu inicijativu, vjerujući da su kao kreatori i nositelji obrazovnih politika svjesni svoje odgovornosti u uspostavi transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svjesna sam da nema brzih i bezbolnih rješenja, ali za početak je potrebna volja te sinkroniziran rad jer ‘zdrave’ ideje i rješenja trebaju sagovornike i partnere”, naglasila je Dilberović.

Ponovila je kako je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti trajno opredijeljeno za gradnju društva znanja, ali da se to društvo ne gradi na falsificiranim diplomama.

“Također, ovim procesom odgovorit ćemo i na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće”, zaključila je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision