Utorak, 29. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me29. Januar. 2019. Zanimljivosti
Mornar Popaj slavi 100 godina

Crtani lik Mornar Popaj, koji je bio razlog da generacije djece jedu spanać ne bi li dobili mišiće i bili jaki, slavi 100 godina. Taj crtani junak je uljepšao mnoga djetinjstva i bio odličan primjer koji su roditelji koristili da ubijede djecu da jedu zdravo.

Nacrtan je 1919. godine, a u stripu se pojavio deset godina kasnije i od tada je jedan o najomiljenijih crtanih junaka desetine generacija.

Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća.

Deset godina kasnije Segar ga uvodi kao novog lika u svoj već deceniju star strip “Timbl teatar” i objavljuje u novinskom stripu “King fičers”.

Nova zvijezda stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je “Timbl Teatar” promijenio ime u “Popaj”.

Elzi Segar je umro 1938. godine u vrijeme najveće popularnosti mornara Popaja, pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon.

Popaj je mornar s istetoviranim sidrima na podlakticama i lulom od kukuruzovine u ustima koja je njegov zaštitni znak. Njegov glavni protivnik je Badža (ili Kvrga, kako je kod nas još prevođeno njegovo ime) koji pokušava da osvoji Popajevu devojku Olivu.

Popaj je napoznatiji po tome što, kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuju u crtanim filmovima “Mornar Popaj” je i proždrljivac hamburgera, Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao u filmu “Beti Bup sreće mornara Popaja” (1933). Iste te godine “Flečer studio” je snimio dugometražni crtani film “I am What I am” (Ja sam ono što jesam) sa Popajem u glavnoj ulozi.

Kada je “Paramount studio” preuzeo “Flečer studio”, 1942. godine preimenovali su ga u “Famous studio” i iako je nastavio sa snimanjem crtanih filmova o Popaju, poznavaoci crtanih filmova tvrde da nikada nije postigao kvalitet kao “Flečer studio”.

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Oliva se ponaša naivno i nasjeda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć.

Svaka epizoda u jednom trenutku sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać iz konzervi, jede ga i pobjeđuje svog protivnika, piše Prva.rs

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision