Nedjelja, 17. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera17. Mart. 2019. Svijet
Moskva će odgovoriti na sankcije EU-a povodom Kerčkog moreuza

Rusija će odgovoriti na nove sankcije Evropske unije uperene protiv ruskih građana u vezi s incidentom u Kerčkom moreuzu, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u saopćenju za javnost.

“Izgovor za unos imena naših sunarodnika na nelegitimnu listu sankcija EU-a zapanjujuće je licemjeran i ciničan. Ova odluka se uglavnom odnosi na zaposlene u graničnoj službi Federalne službe sigurnosti – FSB Ruske Federacije, koji hrabro obavljaju svoju dužnost zaštite državne granice naše zemlje. Njihova jedina krivica je ta što su odlučnim postupcima odgovorili na grubu provokaciju koju su na području Kerčkog moreuza organizirale kijevske vlasti 25. novembra 2018. godine”, piše u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova i ističe da “ruska strana neće ostati bez odgovora na neprijateljske akcije EU-a”.

Crna lista Evropske unije

Ministarstvo je istaklo da su brodovi Ukrajinske mornarice prešli morske granice Ruske Federacije na mjestu koje je bilo ruska teritorija čak i prije reintegracije Krima u martu 2014. godine.

“Zarobljavanje ukrajinskih brodova i njihove posade od naših graničnih službenika u potpunom je skladu s normama međunarodnog prava, Ustava i aktuelnog zakonodavstva Ruske Federacija. Ukrajinski mornari su kasnije javno priznali provokativni karakter incidenta u kojem su učestvovali”, saopćilo je Ministarstvo.

Moskva žali zbog toga što se uvođenjem sankcija EU stavila na stranu kijevskih vlasti, koje su okrenule novembarske događaje Kerčkom moreuzu “naopako”.

“Ne možemo a da ne primijetimo da je ta odluka donijeta neposredno prije predsjedničkih izbora u Ukrajini”, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Evropska unija je u petak stavila osam ruskih vojnika i članove FSB-a na crnu listu zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

Radi se o događajima iz 25. novembra prošle godine, kada su tri ukrajinska mornarička broda prešla državnu granicu u Kerčkom moreuzu.

‘Kršenja ruske državne granice’

Ukrajinski brodovi nisu reagirali na zahtjeve koji su došli sa brodova granične službe FSB-a i Crnomorske flote, koja ih je slijedila kako bi ih zaustavila odmah i onemogućila njihove manevre.

Zbog njihovog odbijanja da poslušaju naređenje, ruske snage su otvorile paljubu kako bi zaustavili prodor ukrajinskih brodova.

Brodovi su zarobljeni i odvedeni u Kerč.

Krivični postupak je pokrenut zbog “kršenja ruske državne granice, a posade su uhapšene”, prenosi agencija Tass.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision