Petak, 25. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Januar. 2019. USK
MUP USK-a izvršio pretres prihvatnog centra Bira u Bihaću, pronađeno hladno oružje

Pripadnici Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) juče su izvršili pretres privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću. U ovoj preventivnoj akciji učestvovalo je 220 policijskih službenika, a pronađena je veća količina hladnog oružja, noževa i metalnih šipki.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se juče u Sarajevu s delegacijom Unsko-sanskog kantona s kojom je razgovarao o trenutnoj migrantskoj situaciji te planovima i pripremama za upravljanje migracijama u narednom periodu.

Mektić je naveo da će uskoro biti riješen status prihvatnih centara i da će upravljanje preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH, a jedan od prioriteta je unapređenje sigurnosti unutar tih objekata, ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina i izmještanje u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela.

Delegacija USK-a je insistirala da se ograniči broj migranata na području kantona u skladu sa smještajnom kapacitetima četiri centra. I Mektić i članovi delegacije USK izrazili su nezadovoljstvo zbog nesaradnje i izostanka koordinacije kod određivanja prioriteta od pojedinih međunarodnih organizacija koje su uime BiH dobili novac iz fondova EU za zbrinjavanje migranata.

Također, predstavnici USK su ukazali da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju naše države, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije. Ministarstvo sigurnosti BiH će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske s tim navodima i zahtijevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi takvo nezakonito djelovanje.

Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, policijski komesar USK-a, Mujo Koričić, i ministar unutrašnjih poslova USK-a, Nermin Kljajić, razgovarali su juče u Bihaću sa članovima nizozemskog multidisciplinarnog tima za borbu protiv krijumčarenja migranata i delegacijom Ambasade Nizozemske u BiH, na čijem je čelu bila zamjenica ambasadora Mina Noor.

Premijer, komesar i ministar unutrašnjih poslova, po funkciji i članovi Operativne grupe za nadzor migranstke krize na području Kantona, informisali su članove delegacije o trenutnoj situaciji na području ovog Kantona.

Akcent je bio na aktivnostima sprječavanja krijumčarenja ljudi, posebno manipulacije ranjivim grupama među migrantima, porodicama i djecom. Predstavnici Ambasade i multidisciplinarnog tima stavili su se na raspolaganje za saradnju, u okviru njihovih nadležnosti, u ovim aktivnostima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision