Srijeda, 14. August 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba14. August. 2019. Bosna i Hercegovina
Na području Zeničko-dobojskog kantona od bruceloze oboljelo 127 životinja

Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom ove godine od bruceloze je oboljelo 127 životinja, od kojih najviše 103 na području Zenice.

Po tri oboljele životinje evidentirane su u Tešnju i Visokom, a jedna u Maglaju, podaci su koje je objavila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Sve oboljele životinje evidentirane su u šest žarišta u Zeničko-dobojskom kantonu, od kojih je trenutno aktivno samo jedno, i to u zeničkom naselju Poratje, gdje je evidentirano 96 oboljelih ovaca.

Prema zvaničnim podacima nadležnih institucija, pojava bruceloze na području ZDK je u porastu. U KBZ naglašavaju da mjesta za zabrinutost nema, jer kada je broj oboljelih ljudi u pitanju, on se kreće u granicama normalnog za ovo doba godine.

dr. EDNAN DRLjEVIĆ, načelnik Odjela za infektologiju KBZ Zenica

Mi imamo standardno otprilike 20 bolesnika koji su oboljeli od bruceloze i koji leže na našem odjelu. Otprilike podjednako iz ova dva kantona. Mjesta za zabrinutost apsolutno nema….

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, čija laboratorija provodi ispitivanja, ističu da je u ovoj godini do sada obuhvaćeno oko 4 500 pregledanih životinja i da je broj oboljelih od bruceloze u porastu. U 2018. godini pregledano je 3 500 životinja i zabilježeno 44 slučaja zaraze kod životinja.

JASMIN DIZDAREVIĆ, načelnik Službe za epizootiologiju INZ Zenica

Od tih 4 500 životinja nažalost bilježimo progresiju, odnosno povećan broj oboljelih od bruceloze, radi se o 127 pozitivnih životinja, dokazano je kasnije da su bruelozne…

Stručnjaci su saglasni i upozoravaju da je ljudski faktor presudan u širenju bruceloze.

MUHAMED GLADAN, rukovodilac Veterinarskog zavoda INZ Zenica

Svaka životinja treba da bude markirana, da se obilježi matičnim brojem, zatim svaka treba da bzde podvrgnuta dijagnostičkom ispitivanju, da se utvrdi njeno zdravstveno stanje…

SULEJMAN KARTAL, pomoćnik ministra za veterinarstvo ZDK

Puno ima životinja za koje ne znamo kud se kreću. Određeni valsnici razdvajaju stada na 2-3 dijela pa miješaju sa drugim stadima čiji opet zdravstveni srtats nije ispitan, nepoznat je…

Stvarno stanje kada je riječ o brucelozi u ZDK, ali i drugim kantonima trebalo bi biti poznato nakon ispitivanja koje je u toku, a odnosi se na utvrđivanje trenutnog prisustva zaraznih bolesti kod životinja na području Federacije BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision