Utorak, 15. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba15. Januar. 2019. Izdvojeno, Region
Na snagu stupila odluka o Republici Sjevernoj Makedoniji
U šestom broju Službenog lista Makedonije objavljena je odluka o promjeni Ustava s kojom stupa na snagu primjena novog imena te zemlje – Republika Sjeverna Makedonija.

Odluku je potpisao predsjednik Sobranja Talat Xhaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsjednika Gjorga Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promjenama.

 U Ustavu termin “Republika Makedonija” mijenja se terminom “Republika Sjeverna Makedonija”, dok se “Makedonija” mijenja sa “Sjeverna Makedonija”.

 Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost susjednih država, javio je Tanjug.

 U skladu s ustavnim promjenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije.

 U osobnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, pisat će se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

 Dokumenti koji su u međunarodnoj uporabi trebaju se usuglasiti u roku od pet godina, dok će se dokumenti koji se koriste isključivo za unutarnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen s procesom otvaranja pregovora zemlje s Europskom unijom.

 Makedonija je proteklog petka dvotrećinskom većinom zastupnika u Sobranju usvojila odluku o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je proizašlo kao obveza iz Prespanskog sporazuma s Grčkom.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision