Subota, 2. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Februara. 2019. Svijet
Nakon SAD-a i Rusija napustila sporazum o nuklearnim raketama
“Američki partneri saopštili su da stopiraju njihovo učešće u Sporazumu, samim tim i mi to činimo. Objavili su da se bave razvojem novog oružja, što ćemo i mi uraditi”, rekao je Putin na sastanku sa ministrima inostranih poslova Sergejom Lavrovim i odbrane Sergejom Šojguom.

Putin se saglasio da se pokrene razvoj novih projektila, uključujući i hiperzvučnu raketu srednjeg dometa.

Ruski predsjednik je istakao da Rusija neće ulaziti u novu trku u naoružanju i zatražio od Šojgua odgovor da li je moguće realizovati sve neophodne mjere u okviru predviđenog budžeta.

Šojgu je odgovorio da će predložiti nacrt novog budžeta kojim će to biti omogućeno, prenosi Sputnik.

Putin je naložio da se više ne iniciraju pregovori sa SAD po pitanju razoružavanja, ali da svi dosadašnji prijedlozi ostaju na snazi.

“S tim u vezi molim Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane da ostave otvorena vrata pregovorima u okviru svih prijedloga koje je Rusija do sada predstavila. Sačekaćemo da naši partneri sazre kako bi bili u stanju da sa nama vode ravnopravni i konstruktivni dijalog”, istakao je Putin.

Američki predsjednik Donald Trump i državni sektretar Mike Pompeo saopštili su juče da će od danas suspendovati poštovanje Sporazuma, te da će ga napustiti za šest mjeseci ukoliko Rusija ne uspije da ispoštuje zahtjeve iz INF-a.

Sporazum o eliminaciji raketa malog i srednjeg dometa postigli su 1987. godine bivši predsjednik SAD Ronald Regan i tadašnji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

Prema međunarodnoj klasifikaciji u ovu kategoriju nuklearnih snaga spadaju nuklearne rakete dometa od 500 do 1.000 kilometara (mali domet) i od 1.000 do 5.000 kilometara (srednji domet).

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision