Utorak, 14. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba14. Januara. 2020. Zanimljivosti
Naučnici izračunali koliko duže možete živjeti uz zdrave životne navike
Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu ljudima osigurati kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je riječ o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima, piše Time.

Te zdrave navike uključuju:

– Ishranu bogatu biljkama sa malo masti
– Umjereno vježbanje od nekoliko sati sedmično
– Održavanje zdrave tjelesne težine
– Izbjegavanje pušenja
– Konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce

U istraživanju objavljenom 8. januara u BMJ-u, istraživači navode da zdrav način života zaista može doprinijeti dužem životu bez obolijevanja od uobičajenih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Rezultati sugeriraju da žene mogu produžiti životni vijek nakon 50. godine za otprilike deset godina, a muškarci mogu živjeti otprilike osam godina duže ukoliko se pridržavaju zdravih navika.

“Važno je gledati na očekivani životni vijek bez obolijevanja jer to ima važne implikacije u smislu poboljšanja kvalitete života i smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite. Produženje životnog vijeka nije dovoljno. Želimo produžiti životni vijek tako da imamo zdrav život i bez većih hroničnih bolesti i invaliditeta povezanih s tim bolestima”, kaže doktor Frank Hu, šef odjela prehrane na Harvardu.

Kako bi pratili ove podatke, istraživači su analizirali 111.000 žena i muškaraca u Americi u dobi između 30. i 75. godine života. Ispitanici su odgovarali na pitanja o njihovim životnim navikama i zdravlju svake dvije godine od 2014. godine. Na osnovu njihovih odgovora životni stil svakog ispitanika ocijenjen je na skali između 0 do 5.

Žene koje su tokom života poštovale četiri od pet zdravih navika živjele su u prosjeku 34 godine duže bez hroničnih oboljenja nakon 50. godine života. S druge strane, muškarci koji su se također pridržavali četiri zdrave navike živjeli su prosječno 31 godinu duže od onih koji su bili skloni nezdravom životu.

S obzirom da su svi ispitanici bili stariji od 30 godina, istraživači s Harvarda poručuju kako nikada nije kasno za promjene.

“Najbolje je okrenuti se zdravim navikama u životu što je ranije moguće, ali njihovo usvajanje i u relativno starijoj životnoj dobi i dalje ima značajne posljedice na životni vijek i kvalitet živta”, poručuje doktor Hu, prenosi Time.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision