Nedjelja, 18. August 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba18. August. 2019. Bosna i Hercegovina
Nelson i Field idu Komšiću u Predsjedništvo BiH: Snažan poticaj za ANP i pritisak na Dodika
Odlazak predstavnika SAD-a i Velike Britanije u BiH kod predsjedavajućeg Komšića naprasno je planiran i bit će održan samo dan uoči sjednice Predsjedništva na kojoj se odlučuje o konačnom pomicanju s mrtve tačke ili daljem produbljivanju krize.

Naime, za utorak su zakazane vanredne i redovne sjednica Predsjedništva BiH gdje bi osim Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), što je predložio Komšić, trebalo da se raspravlja i o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara, što je Dodik predložio. Prvo bi se trebala održata sjednica o ANP-u, a onda ona o mandataru.

Zanimljivo je da se evidentna diplomatska ofanziva Nelsona i Fielda dešava nekoliko dana nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom dobio snažan ruski podstrek da ne glasa za ANP. Onda je Dodik za RTRS dodatno “podebljao” da neće glasati za ANP.

To u prevodu znači, uzimajući u obzir njihove dosadašnje stavove, da ni Komšić, kao ni Šefik Džaferović neće glasati ni za mandatara, u ovom slučaju SNSD-ovog kadra Zorana Tegeltiju.

No, da je posrijedi, kada je riječ o akciji Nelsona i Fielda, više od dnevne bh. politike koja je često politika uskih interesa postalo je jasno istog dana kada su Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, sklopili sporazum bez računice, odnosno bez spominjanja ANP-a.

Odmah je došlo do odlučne reakcije Ambasade SAD-a, a potom, kako nezvanično saznajemo, do sastanka Nelsona i Fielda sa Komšićem i Džaferovićem. Sastanci su održani u tajnosti, te su bili, već tada, jasan signal Dodiku.

Još jasniji i snažniji signal odaslat će se u ponedjeljak, s zvaničnog sastanka diplomata sa Komšićem, dan uoči spomenutih sjednica Predsjedništva BiH.

Sve ovo dolazi i nakon veoma jasnih poruka Matthewa Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju, koji je u razgovoru za Glas Amerike rekao da je važno da BiH preda ANP, a da su Dodikove prijetnje beskorisne.

To je dodatno izazvalo nervozu kod Dodika koji je isti dan, kada je objavljen intervju s Dodikom izjavio obznanio da se nejgovi savjetnici neće sastajati sa medijatorima iz SAD-a i ostatka međunarodne zajednice

“Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo učestvovati”, naveo je Dodik, nakon sastanka sa Ivancovom.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision