Četvrtak, 19. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba19. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Nerođene bebe direktno izložene poluciji, naučnici otkrili štetne čestice na posteljici
Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da kroz posteljicu mogu proći čestice koje je majka udahnula. Na posteljicama koje su bile predmet istraživanja pronađeno je na hiljade štetnih čestica, a istraživači su pregledali 25 posteljica majki koje nisu pušile iz belgijskog grada Hasselt. Prvi izvještaji o mogućim tragovima zagađenja zraka na posteljicama pojavili su se prošle godine, ali sada je ova pojava potvrđena.

Novim istraživanjem, tvrde istraživači iz Belgije, potvrđena je veza između izlaganja zagađenom zraku i povećanja spontanih pobačaja, prijevremenih rođenja i male težine novorođenčadi.

Istraživanje kaže da bi same čestice mogle biti uzrok problema u trudnoći i poslije, a ne samo upale koje zagađenje proizvodi kod majki.

Oštećenje fetusa ima doživotne posljedice, a profesor Tim Nawrot sa Univerziteta Hasselt u Belgiji, koji je vodio ovo istraživanje, ističe kako je ovo najosjetljivije razdoblje u životu.

“Svi organski sistemi su u razvoju u tom periodu. Radi zaštite budućih generacija, moramo smanjiti izloženost zagađenju”, kazao je Nawrot.

On dodaje kako su vlade odgovorne za smanjenje zagađenja zraka, ali da bi ljudi trebali izbjegavati prometne puteve kada je to moguće.

Opsežnim globalnim pregledom zaključeno je da zagađenje vazduha može oštetiti svaki organ i gotovo svaku ćeliju u ljudskom tijelu. Pronađene su i nanočestice koje prolaze kroz krvno-moždanu barijeru te milijarde štetnih čestica na srcima mladih ljudi. Ranije su istraživači čestice ugljen monoksida pronašli i u urinu učenika osnovnih škola.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas 90 posto svjetskog stanovništva živi na mjestima gdje je zagađenje zraka iznad propisanih smjernica.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision