Četvrtak, 17. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba17. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Ni tri mjeseca nakon izbora Bh. blok ne zna da li će biti vlast ili opozicija
Ni tri mjeseca nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u našoj zemlji lijevo orijentisane političke stranke SDP, DF i Naša stranka, ujedinjene u Bosanskohercegovačkom bloku, nisu javnosti predočile jasan stav kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou isto kao i na nivou entiteta Federacija BiH.

SDP je uspio uz snažnu podršku DF-a, Naše stranke, ali i Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisnog bloka (NB) imenovati Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Imenovanje SDP-ovog zastupnika za šefa federalne zakonodavne vlasti bilo je u jednu ruku i znak kako Bh. blok pretenduje formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Od tog dana do danas ni SDP, a ni ostale lijevo orijentisane stranke nisu se jasno odredile da li žele biti dio vlasti u FBiH, na koji način namjeravaju to ostvariti i u konačnici s kojim koalicionim partnerima.

U međuvremenu neke od političkih stranaka ili pojedinci u Parlamentu FBiH, koji su isprva podržali imenovanje Karajbića za predsjedavajućeg, počeli su otvoreno davati podršku SDA i HDZ-u, što se pokazalo na djelu prilikom usvajanja budžeta za 2019. godinu.

Budžet vlade Fadila Novalića pored SDA, HDZ-a i HDZ-a 1990 podržali su zastupnici iz reda SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka. Na taj način jasno je demonstrirano kako se većina može okupiti i bez ruku SDP-a, DF-a i Naše stranke, na što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije jasno upozorio Željka Komšića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića kada im je nudio koaliciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision