Četvrtak, 21. Novembar 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera21. Novembar. 2019. Izdvojeno, Svijet
Njemačka i Francuska se nadmeću za evropsko vodstvo u NATO-u

Francuska i Njemačka nadmetale su se za stjecanje evropskog vodstva unutar NATO-u u srijedu u Briselu, tokom prvog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je NATO doživio “moždanu smrt”.

Javno propitivanje naravi Saveza događa se uoči samita NATO-a u Londonu za dvije sedmice, koji će obilježiti 70. godišnjicu te organizacije, piše Hina.

Pitanje pouzdanosti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, turski upad u Siriju, koji su kritizirale brojne članice Saveza, te američke kritike evropskih članica da izdvajaju nedovoljno sredstava za odbranu neki su od problema s kojima se suočava NATO.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je na sastanku da Evropa ne smije biti odvojena od SAD-a te je predložio da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg formira komisiju stručnjaka koji bi raspravljali o strateškim pitanjima.

Pariz želi grupu ‘mudraca’

Odvojeno od tog prijedloga, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian predložio je osnivanje grupe “mudraca”, koja bi razmatrala budućnost NATO-a, rekla su dvojica diplomata za Reuters.

Macron se početkom novembra založio za veću evropsku obrambenu integraciju, kako bi se brže moglo odgovoriti na krize blizu evropskih granica, bez NATO-a ili SAD-a.

On je tada upozorio na manjkavu koordiniranost evropskih saveznikav s jednev te SAD-a i Turskev s druge strane.

Le Drian nije u srijedu javno govorio, ali su neke diplomate kazale da gledaju u Pariz kako bi postavili “tabu” pitanja, poput kvalitete američkog vodstva, uzimajući u obzir Trumpovu prijašnju izjavu da je NATO zastario.

“Radi se o tome ko bi trebao biti prirodni vođa Evrope: Pariz ili Berlin, ili, moguće, oboje, te u kojem se smjeru NATO kreće?”, rekao je jedan visokorangirani diplomat NATO-a za Reuters.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision