Nedjelja, 13. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krstarica.rs13. Oktobar. 2019. Region
Njemačka i S. Makedonija potpisaće sporazum o bezbjednosti

Njemačka i Sjeverna Makedonija potpisaće 17. oktobra u Berlinu bilateralni sporazum o bezbjednosti, koji će omogućiti pojačanu saradnju i razmjenu informacija bezbjednosnih službi dvije zemlje.

Sporazum će potpisati ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje Horst Zehofer i Oliver Spasovski, prenosi Dojče vele na makedonskom jeziku.

Ta informacija objavljena je nakon što je poslanik ljevičarske partije Andrej Funko u parlamentu postavio poslaničko pitanje vladi o sporazumu, za koji smatra da je u pravcu „tvrđave Evrope“, odnosno da zaustavlja priliva izbjeglica.

Međutim, izvori u sjevernomakedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da sporazum nema nikakve veze sa izbjeglicama i ocjenjuju ga kao historijski.

„Decenijama smo pokušavali da postignemo takav sporazum sa Njemačkom i sada smo konačno na pravom putu. Ovaj sporazum će nam omogućiti da u potpunosti sarađujemo i razmjenjujemo informacije sa njemačkom policijom. Do sada smo imali samo multilateralne sporazume, a ovo je prvi bilateralni sa Njemačkom“, izjavio je izvor iz MUP-a Sjeverne Makedonije koji je insistirao na anonimnosti.

Kako je rekao, razgovori o sporazumu još treba da se finalizuju, a tehnički detalji sporazuma biće završeni do narednog četvrtka.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Austrija već inicirala radnu grupu sa ciljem da se postigne koordinisana i kontinuirana saradnja radi razbijanja organizovanih mreža švercera, piše DW.

Kako se navodi, kako bi se to postiglo, istovremeno se povećava razmjena informacija sa policijskom agencijom EU, Evropolom, i pograničnom agencijom Fronteks.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision