Utorak, 1. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me1. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Njemačka: Suđenje po tužbi vlasnika vozila protiv Folksvagena

Pred njemačkim sudom danas je počelo suđenje po tužbi oko 470.000 kupaca koji od proizvođača automobila Folksvagen traže obeštećenje zbog kupovine vozila u koja je ta kompanija ugradila softver za varanje na testovima izduvnih gasova.

U procesu, koji je u ime stotina hiljada vlasnika dizel vozila pokrenuo Savez organizacija njemačkih potrošača, primjenjuju se prošle godine usvojena pravila koja omogućavaju podnošenje kolektivne tužbe.

Novi sistem je uveden dijelom i zbog skandala u vezi s Folksvagenovim korišćenjem softvera za isključivanje kontrole emisije gasove tokom vožnje, a ta kontrola se uključuje samo kada su vozila na testiranju, što je otkriveno 2015.

Sud u Braunšvajgu proglasio je danas tužbu dozvoljenom, javila je agencija DPA, ali je nagovijestila da će tužioci imati puno posla kako bi dokazali tvrdnje.

Sudija Mihael Nef je sugerisao da bi dvije strane trebalo da razmotre dogovor o poravnanju koje je “moguće, mada veoma teško”.

Nef je rekao da će sud morati da odluči da li su vlasnici vozila pretrpjeli štetu od samog softvera za varanje ili od kasnije uvedenih zabrana vožnje starijih dizel automobila u nekim oblastima.

On je naveo da je u većini slučajeva nastavljeno korišćenje automobila.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision