Petak, 12. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 7° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Region, Vijest dana, Vijesti
Nevrijeme u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori – Najteže u Cazinskoj krajini

Nevrijeme je donijelo probleme gotovo cijelom regionu, u BiH su ponovo poplavljene neke opštine, za Hrvatsku je i danas najavljen nastavak obilnih padavina, a u Crnoj Gori su oluje izazvale nevolje u više gradova. U do sada nezapaćenim poplavama na području općine Cazin stanje je kritično i vrlo teško.

Na destine kuća je ušla voda ima i poplavljenih popratnih objekata i putnih komunikacija. Prema podacima Službe za civilnu zaštitu, u Cazinu je evidentirano 90 klizišta, od kojih je aktivno 40. Pod stalnim prismotrom timova Civilne zaštite je 20 stambenih objekata, dok ostala klizišta ugrožavaju saobraćajnice, izvorišta pitke vode i poljoprivredna zemljišta.

Podsjećamo da je stanje alarmantno, atrenutno je najteže na području Tržca i Tržačke Raštela gdje se izlila rijeka Korana. Zbog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4.2 Ostrožac- Cazin. Sobraćaj je preusmjeren preko Prošića i Brekovice. U mjestu Huremagići na istom magistralnom putu je otežano odvijanje sobraćaja zbog nanosa pijeska sa okolnih puteva.

Na desetine kuća je ušla voda u prateće objekte i prizemlja. Najteže je bilo iza ponoći, a do nekih naselja se ne može doći.

cazin2Poplavljeno je veći broj stambenih i poslovnih objekata u Tršcu, a stanovnici su tokom cijele noći bili budni i pokušavali sačuvati i spasiti svoje domove. U općini Bihać, od oborinskih voda došlo je do plavljenja u mjesnim zajednicama i ulicama: Pokoj, Čavkići, Založje, Mali i Veliki Lug, Vedro Polje, Golubić, Žegar, Kamenica, Vrsta, Turija, Vikići i u ul. Radoslava Lopašića.U većini slučajeva razlog plavljenja su neočišćeni i zatvoreni propusti. I na području općine Bužim došlo je do izlijevanja potoka i riječica koje su prouzrokovale plavljenje velikih površina i objekata u samom centru Bužima, te djelova Varoške Rijeke, Vrhovske i Čave. Također se pojavilo i nekoliko klizišta koja su dovela do prekida saobraćaja na putu Bužim -Bosanska Otoka.

I u Općini Bosanska Krupa situacija nimalo optimistična. Vodostaj Une I Krušnice raste, a uz poljoprivredno zemljište , poplave prijete stambenim i poslovnim objektima. Obilne kiše stvorile su ozbiljne poteškoće i građanima u Velikoj Kladuši. U Sanskom Mostu I Ključu kako doznajemo situacija za sada je stabilna.

poplave-kladusaHrvatska se bori s nezapamćenom količinom oborina koje uzrokuju poplave. U Sisačko-moslovačkoj županiji, u Letovaniću, traje borba s Kupom čiji vodostaj raste više od 8 cm na sat. Nešto prije 11 sati otvorena je željeznička pruga Zagreb-Vinkovci na predjelu Banova Jaruga-Novska. Stanovnici Letovanića sa strahom iščekuju vodeni val koji će večeras ili sutra ujutro stići do njihova mjesta. Novu kišu prognostičari najavljuju poslijepodne i u noći na subotu.

Više od 250 vatrogasnih intervencija, oko 30 potopljenih brodova, uništene javne prometnice i šahtovi samo su dio vidljive štete koju je jučer u Vodicama prouzrokovalo jako nevrijeme praćeno kišom. U Splitu su nakon sinoćnje obilne kiše vatrogasci imali više od dvadeset intervencija. Poplavljen je, među inim, bio Voćni trg u središtu grada, sportska dvorana ASK Split, zgrada FINE u Marmontovoj i više haustora u Šimićevoj ulici, a velika količina vode ispumpavana je i iz KBC Split na Firulama. Osim iz Splita, brojni su bili i pozivi uznemirenih građana s područja Solina, Kaštela, Trogira i Omiša koji su se pribojavali brzog nadiranja vode. Materijalna šteta se još uvijek zbraja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision