Četvrtak, 4. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Nove poplave u BiH: Vodostaj rijeka u porastu, aktivirana klizišta – Poplavljeno nekoliko naselja u opštini Cazin

Usljed pojačanih padavina na području Bosne i Hercegovine došlo je do izlijevanja potoka i rijeka iz svojih korita, te pokretanja brojnih klizišta. U Olovu proglašeno stanje prirodne nesreće. Prekinuta je putna komunikacija ka Nemiloj.

Odsječena sela koja gravitiraju Željeznom Polju

Kantonalni operativni centar Zeničko-dobojskog kantona saopćio je da se saobraćajna situacija na nekim područjima zbog novih kišnih padavina pogoršava. S obzirom na vremensku prognozu i najavljene kišne padavine iz Kantonalnog operativnog centra Zeničko-dobojskog kantona upozoravaju stanovništvo koje živi i koje se kreće u blizini svih vodenih tokova na pojačane mjere opreza.

Zbog padavina koje ne prestaju već nekoliko dana došlo je do porasta vodostaja rijeka i potoka na području Unsko-sanskog kantona. Poplavljeno je više područja u cazinskoj i velikokladuškoj općini, zatim u Sanskom Mostu. Najteže je stanje u mjesnim zajednicama Pjanići, Tržačka Raštela i Ćoralići, gdje je poplavljeno na desetine poljoprivrednih imanja, putnih komunikacija, stambenih i poslovnih objekata. Nadležne ekipe i stanovništvo nastoje ublažiti posljedice poplava, a hitnu sjednicu održao je i Općinski štab Civilne zaštite. Načelniku općine predloženo je proglašenje stanja prirodne nesreće izazvano poplavama u mjesnim zajednicama Pjanići, Tržačka Raštela i Ćoralići.

Porast vodostaja Korane i Mutnice i posebno potoka, te nepročošćeni odvodni sistemi izrokovali su plavljenje područja Pjanića, Kapića i Tršca u cazinskoj općini. Pod vodom je na desetine stambenih i pomoćnih objekata.

Iz Civilne zaštite Republike Srpske danas je potvrđeno i da se rijeka Sana kod Prijedora djelimično izlila u mjesnim zajednicama Tukovi i Raškovac i poplavila poljoprivredno zemljište i dvorišta nekoliko domaćinstava. Vodostaji ostalih rijeka su u porastu, ali ispod kota redovne odbrane od poplava, potvrđeno je u Odsjeku za hidrologiju entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Od jutros su na području općine Kozarska Dubica na snazi redovne mjere zaštite od poplava zbog povećanog vodostaja Une. Tu odluku donio je jutros Štab za vanredne situacije te lokalne zajednice. Nadležne službe su u pripravnosti i spremne da adekvatno reaguju ako bude potrebno.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision