Četvrtak, 27. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: balkans.aljazira.net27. Juni. 2019. Svijet
Novi čelnik Pentagona želi umiriti saveznike u NATO-u

Novi čelnik Pentagona Mark Esper nastojao je umiriti saveznike u NATO-u zabrinute zbog čestog izmjenjivanja sagovornika nakon odlaska Jima Matthisa kojeg je u decembru razriješio predsjednik Donald Trump koji Evropljane ne štedi kritike.

“Imao sam želju doći (sudjelovati na sastanku ministara obrane NATO-a) i reći da moje imenovanje neće ni na koji način utjecati na zadaću, na prioritete ni na obveze Sjedinjenih Američkih Država prema Savezu”, rekao je nakon dolaska u sjedište NATO-a gdje ga je primio generalni sekretar Jens Stoltenberg, prenosi Hina.

Mark Esper (55), ratni veteran kao i Jim Mattis, podsjetio je da je služio u Italiji, gdje je sudjelovao u brojnim NATO-ovim vježbama, nakon čega se u Pentagonu, gdje je bio jedan od zamjenika Patricka Shanahana, njegova prethodnika na dužnosti privremenog ministra odbrane, bavio saradnjom sa Savezom.

Česta razrješenja brinu saveznike

Esper je podsjetio i da je sudjelovao u operacijama u prvom iračkom ratu 1991.

Razrješenje Jima Mattisa koji se razišao s predsjednikom Trumpom, zabrinulo je saveznike i izmjenjivanje ljudi na vodećoj dužnosti u Pentagonu nije ih umirilo u prilikama čestih kritika koje je Donald Trump upućivao Evropljanima.

Tako je američki predsjednik optužio Njemačku da je “nepouzdan” partner i loš platiša, nekoliko sati prije odlaska na summit G20 u Osaku, gdje će se sastati s Angelom Merkel.

“Njemačka plaća Rusiji milijarde i milijarde dolara za energiju a mi bismo uprkos tome trebali braniti Njemačku”, ražestio se u razgovoru za Fox Business.

Trump je slične optužbe iznio na prošlom NATO-ovu summitu u julu 2018.

Generalni NATO-a pokušao je smiriti loptu hvaleći povećanje vojnog budžeta evropskih saveznika.

“Povećanje budžeta za odbranu je nužno u teškim geopolitičkim prilikama, ali svako mora imati mogućnost napredovanja svojim ritmom. Ne treba dijeliti saveznike u vezi s tim pitanjem”, istaknuo je visoki zvaničnik.

Pitanje sistema S-400

Rasprava o vojnim rashodima predviđena je u četvrtak, drugog dana ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Mark Esper se u srijedu sastao s turskim kolegom Hulusijem Akarom i ponovo ga upozorio da ne kupuje ruski sistem projektila S-400.

Čelnik Pentagona je opetovao da je turska nabava ruskog sustava protiv projektila nespojiva s programom F-35 i da se Turskoj neće dopustiti da ima oba sistema, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

SAD je odredio rok do 31. jula da Ankara odustane od kupnje ruskog sistema.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision