Subota, 28. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: nap.ba/bhrt.ba28. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
Novi Grad/Bos. Novi: Reći NE radioaktivnom otpadu

Niko ne smije ignorisati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara, poruka je sa jučerašnjeg protestnog skupa u Novom Gradu u kojem su svoje učešće uzeli i predstavnici Incijative “Trgovska mora, reci NE MOŽE!”

“Niko nema pravo ignorisati usaglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela ali i poziciju Bosne i Hercegovine čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive.
Glas onih koji su ugroženi, upravo ignorišu zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija.
Komšije iz Hrvatske i Slovenije, pokažite se komšijski i svoje smeće ne ostavljate nama u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i daljnju pravnu bitku. Ovo je pitanje
zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena”, poručeno je na skupu.

Okupljeni su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju i da stanu “Trgovska mora reci NE MOŽE“, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una. Zemlje članice EU i njihove ambasade, nedopustivo stoje po strani.

“Cijela međunarodna zajednica mora se napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštivanje svih međunarodno – pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice.Ne želimo vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer u suprotnom to bi nas prisililo na radiklane, nekomšijske mjere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava”, rečeno je na skupu.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision