Četvrtak, 11. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
O Zlatnom lavu za najbolju ulogu u filmu Takva su pravila – Hadžihafizbegović: Ovo je najznačajnija nagrada u mojoj karijeri

Ovo je velika i najznačajnija nagrada u mojoj karijeri. Sretan sam da sam “Lava” donio u Sarajevo, jer ovo je čini mi se priznanje i bh. kinematografiji – ocijenio je danas u Sarajevu istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je na nedavno završenom Venecija film festivalu osvojio prestižnog “Zlatnog lava” za najbolju ulogu u filmu “Takva su pravila”.

Riječ je o ostvarenju hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića, rađenom u koprodukciji Hrvatske, Francuske, Makedonije i Srbije, a na Venecijanskom festivalu prikazan je u okviru takmičarskog programa “Horizonti” uz 18 drugih filmova.

Hadžihafizbegović je na današnjoj konferenciji za medije, koju je povodom osvajanja ove prestižne nagrade organiziralo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, naglasio da nagradu dijeli s partnericom u filmu Jasnom Žalicom, s kojom je ostvario izvrsnu saradnju.

Podsjeća da je film sniman prošle godine tokom aprila i maja u Zagrebu te da tematizira ubistvo sina jednog bračnog para čije su karaktere utjelovili Žalica i on.

– Ubistvo djeteta dešava se na tramvajskoj stanici, što je i paralela s ubistvom djeteta Denisa Mrnjavca u Sarajevu. Film se bavi odgonetanjem tog besmislenog i iracionalnog nasilja mladih danas. Uspio je da ispriča tu priču kao opšte mjesto nasilja kojeg imamo posvuda, to nije nikakva balkanska priča o maloljetnoj delinkvenciji – istaknuo je on.

Također podvlači da ovo ostvarenje donosi i tešku psihološku dramu koju roditelji proživljavaju nakon ubistva djeteta. Naglašava da i sam ima djecu otprilike iste dobi kao i dijete u filmu, te je upravo u tome našao ključ za spoznaju sve trivijalnosti i bizarnosti takve smrti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision