Srijeda, 10. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembar. 2014. Svijet, Vijesti
Obamin plan za uništenje Islamske države

Američki predsjednik Barak Obama poručio je liderima Kongresa da ima ovlašćenja neophodna za preduzimanje akcije sa ciljem uništenja ekstremističke organizacije Islamska država, koja djeluje u Iraku i Siriji.

Obama je ovom izjavom nagovestio da Bijela kuća neće tražiti od Kongresa da glasa da bi se odobrio njegov plan, navela je agencija Rojters.

“Predsjednik je rekao liderima da ima ovlašćenja potrebna da se preduzme akcija protiv Islamske države u skladu sa misijom koju će iznijeti u obraćanju naciji”, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da je Obama istakao da vjeruje da je “nacija jača i napori efikasniji kada predsjednik i Kongres zajednički rade na borbi protiv prijetnje po nacionalnu bezbjednost, kao što je Islamska država”.

Agencije su ranije javile da je Obama zatražio od kongresnih lidera podršku za sveobuhvatno i potencijalno dugotrajnu vojnu kampanju sa ciljem da se poraze ekstremisti u Iraku i Siriji.

Obama je održao sastanak uoči javnog obraćanja naciji u kojem će iznijeti plan za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država.

Očekuje se da će se Obama založiti za vazdušne udare šireg obima u Iraku, a moguće i u Siriji, kao i pružanje veće podrške snagama u obje zemlje.

Obama, kako navodi AP, od saveznika u Evropi, na Bliskom istoku očekuje istu posvećenost.

“Predsednik veruje da je ovo prioritet nacionalne bezbednosti. Govoriće o rizicima sa kojima se suočavaju SAD i strategiji suprotstavljanja tim rizicima, kao i o uništenju Islamske države”, izjavio je portparol Bele kuće DŽoš Ernest.

Obama će se naciji obratiti u 21 sat po lokalnom vremenu, što je njegovo rijetko javno obraćanje u udarnom terminu.

U tom televizijskom obraćanju, Obama će pokušati da ublaži kritike da je sporo odreagovao na napredovanje ekstremista u Siriji i Iraku, navela je agencija AFP.

Obama će govor održati dan uoči 13 godina od terorističkih napada na NJujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine.

Američka javnost, sudeći prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, sve više podržava ograničenu intervenciju i u Siriji.

Prema anketi Vašington posta i Ej-Bi-Si njuza , devet od 10 ispitanika je navelo da smatra Islamsku državu ozbiljnom prijetnjom.

Obama je pre tri dana u intervjuu za En-Bi-Si (NBC) rekao da SAD ne raspolažu informacijama o nekoj neposrednoj pretnji Islamske države po SAD, ali da je ipak ova teroristička organizacija privukla u svoje redove i neke ljude iz zapadnih zemalja, koji bi mogli neometano da uđu u SAD, što bi moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju.

Predsjednik SAD je tada isključio mogućnost slanja kopnenih američkih trupa u borbu u Iraku i Siriji, naglasivši da “ovo neće biti ekvivalent ratu u Iraku”, već nešto slično antiterorističkim kampanjama “u kakvima smo konstantno angažovani u posljednjih pet, šest, sedam godina”.

“Bićemo dio jedne međunarodne koalicije, sprovodeći vazdušne napade kao podršku aktivnostima iračkih i kurdskih trupa na terenu”, naglasio je Obama.

“Sistematski ćemo degradirati njihovu sposobnost, smanjivati teritorije koje drže i konačno ćemo ih poraziti”, rekao je Obama, misleći na Islamsku državu.

U intervjuu Obama nije precizirao da li će odobriti vazdušne napade i u Siriji.

“Strategija i za Irak i za Siriju je da ćemo goniti pripadnike Islamske države i njihovu imovinu gdje god da se nalaze”, kazao je on.

Obama je naglasio kako će SAD biti potrebna i saradnja sunitskih arapskih zemalja regiona, uključujući Saudijsku Arabiju, Јordan, UAE i Tursku.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision