Srijeda, 30. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net30. Januar. 2019. Izdvojeno, Svijet
Obavještajci protiv Trumpa: S. Koreja i ISIL i dalje prijetnje

Šefovi američkih obavještajnih službi pred Kongresom su rekli da je malo vjerovatno da će se Sjeverna Koreja odreći svog nuklearnog arsenala, da je Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i dalje prijetnja i da nuklearni sporazum s Iranom funkcioniše.

Takva analiza je u oštroj suprotnosti sa stavom predsjednika Donalda Trumpa da je najveća prijetnja po SAD manjak osiguranja na granici s Meksikom.

Obavještajci tu krizu nisu ni pomenuli iako je Trump razmatrao uvođenje vanrednog stanja zbog nje.

Direktor FBI Christopher Wray, direktorica CIA Gina Haspel i direktor Nacionalne obaveštajne službe Dan Coates predstavili su pred senatskim obavještajnim komitetom godišnju procjenu globalnih prijetnji.

Oni su upozorili na sve raznovrsnije opasnosti širom svijeta, od sjevernokorejskog nuklearnog oružja do kineske cyber-špijunaže i ruskih kampanja podrivanja zapadnih demokratija.

Raste uticaj Moskve i Pekinga

Coates je rekao da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un podržao denuklearizaciju Korejskog poluotoka i da tokom prošle godine Pjongjang nije vršio probe raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave kao ni nuklearne probe.

“Naša procjena je da će Sjeverna Koreja pokušati da zadrži svoje oružje za masovno uništenje i nije vjerovatno da će se potpuno odreći svog nuklearnog oružja i proizvodnog kapaciteta jer njeni lideri smatraju nuklearno oružje ključnim za opstanak režima”, izjavio je Coates pred komitetom, prenosi Beta.

Takav stav je u skladu sa onim što su obavještajne agencije godinama smatrale, a u suprotnosti sa Trumpovom ocjenom nakon sastanka s Kimom u junu u Singapuru da Sjeverna Koreja više ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

U izvještaju obavještajnih službi se za ovu godinu predviđaju sve veće i raznolikije prijetnje sigurnosti SAD-a i njihovih saveznika, dijelom vođene iz Kine i Rusije. Navodi se da su Moskva i Peking bliži jedno drugom više nego bilo kada poslije sredine pedesetih godina i da njihov globalni utjecaj raste.

Navedeno je i da ISIL “ostaje teroristička i pobunjenička prijetnja” u Iraku, gdje je “javnost sve više razočarana” vladom.

Kriza na granici nije spomenuta

Obavještajne službe nisu niti pomenule krizu na američko-meksičkoj granici, zbog koje je Trump od Kongresa tražio novac za finansiranje graničnog zida. U izvještaju se predviđa pojačano kretanje migranata iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Upitana za procenu situacije u Siriji, odakle SAD planiraju povlačenje vojnika, Haspel je rekla da je ISIL “još uvijek opasan” i da ima “hiljade boraca u Iraku i Siriji”.

Prema obavještajcima, Iran i dalje sarađuje s drugim stranama u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Na taj način je, navode oni, nuklearna prijetnja makar privremeno umanjena. Trump je u maju 2018. godine povukao SAD iz tog sporazuma, tvrdeći da je riječ o lošem sporazumu koji ne sprečava Iran da napravi nuklearno oružje. Coates je senatorima rekao da je vjerovatno da će Rusija, a možda i druge zemlje, pokušati da putem društvenih mreža i drugim sredstvima utječu na predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godini.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision