Četvrtak, 4. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembar. 2014. Svijet, Vijesti
Obnova Gaze košta 7,8 milijardi dolara

TEL AVIV, RAMALA – Obnova pojasa Gaze koštaće 7,8 milijardi dolara, objavila je Palestinska uprava, u do sada najsveobuhvatnijoj procjeni štete od sedmonedjeljnog rata, u kome su čitavi kvartovi i vitalna infrastruktura uništeni, prenose izraelski mediji.

Cjena obnove oko 17.000 domova u Gazi, uništenih ili jako oštećnih u izraelskim vazdušnim udarima i granatiranju, stajaće 2,5 milijardi dolara, a za energetski sektor će biti potrebno oko 250 miliona, jer su jedinu električnu centralu u Gazi pogodile dvije izraelske rakete.

“Napad na Gazu ovog puta nema presedana, Gazu je pogodila katastrofa i potrebna joj je momentalna pomoć jer mnoge stvari ne mogu dugo da čekaju”, rekao je u Ramali Muhamed Štaje, palestinski ekonomista i član partije Fatah, koja dominira na drugoj palestinskoj teritoriji – Zapadnoj obali. Obnova će u mnogome zavisiti od strane pomoći i zahtjevaće da se okonča palestinsko rivalstvo i da Izrael otvori svoje granične prelaze, dodao je Štaje, predsjedavajući Palestinskog ekonomskog savjeta za istraživanje i razvoj (PECDAR), koji je procjenio štetu.

U procjeni je takođe navedeno da je za obrazovni sistem u Gazi potrebno oko 143 miliona dolara da se vrati u kolosek. Oko pola miliona učenika nije moglo da se vrati u svoje škole zbog štete ili zato što se školske zgrade koriste kao skloništa za izbjeglice. Oko 106.000 od 1,8 miliona stanovnika Gaze je bilo raseljeno.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision