Utorak, 11. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk11. Juni. 2019. Izdvojeno, USK
Od danas kućni red u prihvatnim centrima i izmještanje migranata na Vučjak

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je sve nedjeljne  zaključke i predložene mjere Operativne grupe, tako da bi već danas  trebao biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulirano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi također danas trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru “Bira”.

-Krećemo s provedbom svih mjera u cilju poboljšanja sigurnosne situacije na području kantona. Uprava policije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UNHCR-om priprema kućni red za prihvatne centre i oni će vjerovatno biti na snazi od sutra. Više informacija o satnici i tačnim uslovima kućnog reda imat ćemo kada policija završi sve pripreme. Pojačali smo inspekcijski nadzor iznajmljivanja privatnih smještaja licima bez dokumenata, a naravno nastavit ćemo tražiti anagažman ili barem pomoć od Vijeća ministara BiH – riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Od jučer se radi i na adaptaciji lokacije Vučjak, odnosno dovođenju vode, postavljanju šatora i pripremi volontera Crvenog križa za prijem migranata i izbjeglica.

-Osiguravamo vodu, smještaj i hranu i pružit ćemo ljudima definitivno humanije i bolje uslove od onih kojih imaju ispred Bire i po javnim površinama. Jednostavno, neću više dozvoliti dizanje šatora po gradu. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Evropske unije i pokušat ćemo zajedno naći najbolje rješenje – rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je i kako će se od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da reducira kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH.

Svoj rad od danas  će pojačati i inspektori kontrolišući fizička i pravna lica koja iznajmljuju smještaj. Povećan je broj timova koji će obilaziti lokacije u gradovima u Bihaću i Velikoj Kladuši. Očekivanja su da bi realizacija  najavljenih mjera od strane Kantonalnog operativnog štaba trebala rezultirati poboljšanjem sigurnosne situacije u kantonu, posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši koja je, a što je i u nedjelju potvrđeno od najviših policijskih službenika, bitno narušena. No ostaje i dalje pitanje, do kada će migranti biti jedino problem USK???

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision