Nedjelja, 7. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Odbor MONEYVAL-a uskoro odlučuje o sankcijama za BiH

Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje su bile jedan od uslova MONEYVAL-a kako naša zemlja ne bi dospjela na crnu listu kada su u pitanju finansijske transakcije, još uvijek nisu usvojene. Kakva će sudbina zbog toga zadesiti našu zemlju, mogli bismo saznati već 15. septembra kada zasjeda komitet MONEYVAL-a, na kojem će biti govora o našoj zemlji. Sve je zapelo u Domu naroda.

Zbog toga što bh. vlasti i dalje ne ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, našoj zemlji prijete ozbiljne sankcije. Naime, zbog neusvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma – MONEYVAL, BiH bi mogao staviti na crnu listu, što bi, između ostalog, značilo da će finansijske transakcije ići sporo, a moguće su i njihove obustave. “Delegacija BiH, koja će biti na plenarnom zasjedanju MONEYVAL-a, pokušat će odgoditi daljnje sankcije, a dalji koraci, odnosno stepenica BiH prema sankcijama je stavljanje zemlje u ICRG proces za nekooperativne zemlje”, kaže Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH. Izmjene Krivičnog zakona nisu dobile podršku delegata iz RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH, koji smatraju da se predloženim zakonskim rješenjima prenose nadležnosti sa entiteta na državu. “Dok god nadležna komisija, tj. ljudi koji se strukovno bave time ne kažu da je propis usaglašen – njega neće podržati predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini”, kazao je Borislav Bojić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu BiH.

A da se ne radi o oduzimanju nadležnosti potvrdio je i ministar pravde BiH Bariša Čolak, ističući da je samo riječ o obavezama koje je BiH dužna ispuniti. “Radi se, naprosto, o preciziranju, o materiji koju smo dužni urediti kao zemlja, ako ozbiljno razmišljamo, i iskreno se nadam da će ovaj zakon biti usvojen, jer je to vrlo važno za BiH”, ističe Čolak.

O razlozima neusvajanja potrebnih zakona i pozicija i opozicija u Federaciji misle isto. “Zastupnici koju su protiv izmjena Krivičnog zakona imaju otvorenu ponudu i od ministarstva i od poslanika koji su za zakon da kažu šta je problem u zakonu, pa da se to momentalno izmijeni i da on bude usvojen. Niko od njih ne zna reći šta je problem, ali znaju da su protiv toga”, ističe Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision