Ponedjeljak, 15. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba15. Juli. 2019. Bosna i Hercegovina
Odbor za ekonomsku i financijsku politiku danas razmatra rebalans budžeta FBiH

Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas će zasjedati kako bi razmotrio rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Izmjene ovog najvažnijeg financijskog dokumenta u Federaciji predložila je Federalna vlada kako bi se osigurala sredstva za primjenu novog zakona o demobiliziranim borcima/braniteljima, kojeg bi trebala razmatrati oba doma Parlamenta FBiH.

Najavio je to Feni član Odbora i zastupnik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u ovom domu Miralem Galijašević pojašnjavajući da je na ovaj način osigurano 25 milijuna KM za isplatu naknada ovim borcima.

“Ovim se konačno želi riješiti problem demobliziranih boraca na duže vrijeme. Dakle usuglašeno je i partipiciranje kantona, tako da i kantonalne vlade moraju prilagoditi svoje proračune. S obzirom na to da dolazim iz Zeničko-dobojskog kantona imam informacije da ovaj kanton treba prema ovom Prijedlogu zakona osigurati dodatnih šest milijuna KM i da će se naći načina da se osiguraju ta sredstva. Već sada su trendovi rasta priliva od PDV-a osam posto u odnosu na prošlu godinu. To stvara realne pretpostavke da se šest milijuna KM može osigurati”, rekao je Galijašević.

Među brojnim pravima za demobilizirane borce zakon propisuje, kako kaže članica Odbora i predsjednica Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB-a) BiH Azra Hadžić-Bećirspahić, redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

“Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi ovisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama”, istaknula je Hadžić-Bećirspahić.

Navela je da je tekst zakona usuglašen s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, te očekuje da će nakon zasjedanja Odbora, Zastupnički dom u sutra usvojiti zakon na vanrednoj sjednici.

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda, koji će zbog toga zasjedati u četvrtak, 18. srpnja.

“Smatram da će ovaj zakon proći i u Zastupničkom i Domu naroda budući da znamo da se radi o sredstvima za najugroženije kategorije – branitelje koji imaju više od 57 godina starosti”, izjavio je Feni izaslanik Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Uoči sjednice Doma naroda, zakazane u 13 sati, Klub Hrvata održat će zasjedanje u 11 sati.

“Duboko vjerujem da će predloženi zakon o demobiliziranim braniteljima podržati i Klub Hrvata”, dodao je Tadić.

Osim novog zakona o demobiliziranim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa proračuna je i potreba planiranja namjene sredstava “klirinškog duga”, odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 milijuna KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision