Subota, 26. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk.ba26. Januar. 2019. Izdvojeno, USK
Odgođen najavljeni štrajk prosvjetara: U ponedjeljak počinje drugo polugodište u školama USK-a

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk zbog provođenja postupka mirenja, tako da će nastava u drugom polugodištu početi kako je i planirano u ponedjeljak, 28. januara.

“Vlada USK se potrudila da onemogući generalni štrajk prosvjetnih radnika, tako što nije formirala listu kandidata za Mirovno vijeće i što naše prethodne pregovore ne smatra mirenjem. Naravno, jasno je da mi po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku sada ne možemo organizovati zakonit generalni štrajk i ne želimo snositi neželjene sankcije”, rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Iz sindikata su istakli i kako je Kantonalnoj vladi ostavljeno dovoljno vremena da riješi sve probleme, međutim da im je onemogućavanjem štrajka uskraćeno demokratsko pravo borbe za radnička prava.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić napomenuo je kako Vlada samo insistira na ispunjenju svih zakonskih obaveza.

-Donesena je Uredba na osnovu koje se mora formirati lista kandidata za Mirovno vijeće. Proces mirenja je obavezan prema Zakonu o štrajku i sasvim je onda jasno da u ovom slučaju nisu ispoštovane sve zakonske obaveze – dodao je Omerdić.

U ponedjeljak, 28. januara, počinje  nastava za drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Nastava će početi i za 105 djece migranata uzrasta od šest do 15 godina koji trenutno borave na području USK-a.

Nastava za djecu migrante će se održavati u grupama do trideset učenika u slijedećim osnovnim školama:

–  OŠ „Harmani II“ – djeca smještena u Đačkom  domu  Borići,

–   OŠ „Brekovica“ i  OŠ „Bakšaiš“ – djeca smještena u Hotelu Sedra,

–  OŠ „Prekounje“ – djeca smještena u prostorima BIRA-e i u Sigurnoj kući „Žena sa Une“ .

Podršku školovanju djece migranata pružili su kroz  projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”: Međunarodna organizacije za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF i u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children.

Za djecu je osiguran prevoz, jedan obrok i školski pribor. U svakoj grupi će raditi po dva nastavnika koji su prošli obuku u okviru  HART programa odnosno educirani su za rad sa djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji. Nakon  prve faze adaptacije i učenja jezika djeca će se polako uključivati u redovni nastavni proces.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision