Subota, 26. Januara 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Januara. 2019. Izdvojeno, USK
Odgođen najavljeni štrajk prosvjetara: U ponedjeljak počinje drugo polugodište u školama USK-a

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk zbog provođenja postupka mirenja, tako da će nastava u drugom polugodištu početi kako je i planirano u ponedjeljak, 28. januara.

“Vlada USK se potrudila da onemogući generalni štrajk prosvjetnih radnika, tako što nije formirala listu kandidata za Mirovno vijeće i što naše prethodne pregovore ne smatra mirenjem. Naravno, jasno je da mi po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku sada ne možemo organizovati zakonit generalni štrajk i ne želimo snositi neželjene sankcije”, rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Iz sindikata su istakli i kako je Kantonalnoj vladi ostavljeno dovoljno vremena da riješi sve probleme, međutim da im je onemogućavanjem štrajka uskraćeno demokratsko pravo borbe za radnička prava.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić napomenuo je kako Vlada samo insistira na ispunjenju svih zakonskih obaveza.

-Donesena je Uredba na osnovu koje se mora formirati lista kandidata za Mirovno vijeće. Proces mirenja je obavezan prema Zakonu o štrajku i sasvim je onda jasno da u ovom slučaju nisu ispoštovane sve zakonske obaveze – dodao je Omerdić.

U ponedjeljak, 28. januara, počinje  nastava za drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Nastava će početi i za 105 djece migranata uzrasta od šest do 15 godina koji trenutno borave na području USK-a.

Nastava za djecu migrante će se održavati u grupama do trideset učenika u slijedećim osnovnim školama:

–  OŠ „Harmani II“ – djeca smještena u Đačkom  domu  Borići,

–   OŠ „Brekovica“ i  OŠ „Bakšaiš“ – djeca smještena u Hotelu Sedra,

–  OŠ „Prekounje“ – djeca smještena u prostorima BIRA-e i u Sigurnoj kući „Žena sa Une“ .

Podršku školovanju djece migranata pružili su kroz  projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”: Međunarodna organizacije za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF i u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children.

Za djecu je osiguran prevoz, jedan obrok i školski pribor. U svakoj grupi će raditi po dva nastavnika koji su prošli obuku u okviru  HART programa odnosno educirani su za rad sa djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji. Nakon  prve faze adaptacije i učenja jezika djeca će se polako uključivati u redovni nastavni proces.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision