Petak, 31. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba31. Maj. 2019. Zanimljivosti
Odlazak na posao biciklom snižava holesterol i smanjuje rizik od rane smrti
Osim što je dokazano da vožnja bicikla produžava život i donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, poznato je da je ovo i ekološki prihvatljiv način prijevoza, prenosi Health24.

Produžava život

U studiji Andersona Larsa Boa, koja je provođena u Danskoj skoro 14,5 godina i koja je obuhvatila 30.000 ljudi, otkriveno je da su ljudi koji su vozili bicikl u prosjeku tri sata sedmično smanjili rizik od rane smrti za 40 posto u odnosu na ljude koji nisu vozili bicikl.

Snižava holesterol

U Perthu u Australiji provedeno je istraživanje pod nazivom “Biciklizam 100” i pozvano je 100 putnika da se voze biciklom na posao nekoliko dana u sedmici. Njihovo zdravstveno stanje je praćeno i istraživači su otkrili da se njihov HDL (dobar holesterol) povećao, dok je njihov LDL (loš holesterol) znatno smanjen. Njihova aerobna sposobnost evidentno je poboljšana i njihov rizik od srčanog i moždanog udara se smanjio.

Nećete imati problema s parkiranjem

Teško je pronaći adekvatno mjesto za parkiranje, a plaćanje je još gore. Putujući na biciklu, možete efektno izbjeći jutarnje nevolje pri traženju mjesta za parkiranje tako što ćete jednostavno unijeti bicikl u svoju kancelariju ili ga svezati ispred.

Ekološki prihvatljivo

Zvanično, Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra, ali to ne bi trebalo da bude jedini dan kada ćete otići na posao na biciklu. Osim što ćete na ovaj način sačuvati i poboljšati zdravlje, također ćete raditi i na čuvanju planete od štetnog zagađenja do kojeg dovode automobili.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision