Srijeda, 20. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba20. Mart. 2019. Izdvojeno, USK
Održan sastanak Operativne grupe USK: “Služba za poslove sa strancima još uvijek nije preuzela kontrolu nad prihvatnim centrima!

Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem su sastanku konstatovali da je zdravstvena i epidemiološka situacija u ovom kantonu trenutno pod kontrolom.

-Od početka pratimo situaciju i imamo aktivan zdravstveni nadzor. Situacija je trenutno pod kontrolom, međutim eventualni novi priliv migranata i izbjeglica značajno usložnjava situaciju. S Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) dogovaramo postavljanje trijažnih centara u prihvatnim kampovima, kako bi se nadzirali i liječili oboljeli od svraba i ušljivosti. Moramo konstatovati da među migrantskom populacijom dosada nismo evidentirali oboljenja koja nisu zabilježena kod domicijelnog stanovništva, što je izuzetno važan podatak – rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Operativna grupa Vlade USK ostala je pri stavu da se kapacitet za prihvat migranata u postojećim centrima ne može povećavati iznad utvrđenog broja od 3200 osoba u četiri prihvatna centra, odnosno još jednom je potvrđeno kako na području USK neće biti formiranja novih – dodatnih privremenih centara.

Najavljeno je i da će se u narednim danima shodno procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK pojačati policijski nadzor, naročito na području Bihaća i Velike Kladuše, te da će se nastaviti tražiti alternativno smještajno rješenje van gradskih područja za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u prihvatnim centrima Bira i Miral.

Ponovljeno je i kako se čeka zvanična potvrda Vijeća ministara BiH o preuzimanju nadzora nad prihvatnim migracionim centrima u Unsko-sanskom kantonu, odnosno prvi konkretni potezi Službe za poslove sa strancima kojoj su povjerena ovlaštenja upravljanja i nadzora nad centrima Bira i Borići u Bihaću, Sedra u Cazinu, te Miralu u Velikoj Kladuši.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision