Srijeda, 2. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: uskinfo2. Oktobar. 2019. USK
OKO 180 DJECE MIGRANATA POČELO POHAĐATI NASTAVU U BIHAĆU I CAZINU

Djeca migranata i izbjeglica, koja se trenutno nalaze u prihvatnim centrima Sedra i Borići, krenula su u školu. Oko 180 djevojčica i dječaka uglavnom iz Irana, Pakistana, Afganistana i Sirije upisani  su u četiri osnovne škole  na području Bihaća i Cazina.

U OŠ “Prekounje” trenutno nastavu pohađaju 24 mališana iz prihvatnih centara, dok ostali čekaju ljekarsko uvjerenje kako bi se i oni uključili u nastavu.

„Djeca su raspoređena u tri grupe prema uzrastu. S njima rade tri nastavnice konstantno, međutim osim Heart metodologije po kojoj rade nastavnice, zastupljena je i predmetna nastava.“, pojašnjava Edina Mehić, pedagogica OŠ „Prekounje“.

U okviru Heart programa djeca uče bosanski jezik te imaju kreativne radionice i aktivnosti na otvorenom. Nakon toga se odlučuje tko će od njih biti uključen u redovan nastavni program.

„Mogu vam reći da je to dosta ostavilo pozitivnog iskustva iza mene, Heart obuka i ona je veoma važna u ovom procesu djece u pokretu zato što im mnogo pomaže pri iscjeljenju i da se oslobode svojih trauma.“, rekla je Erna Muslić, profesorica razredne nastave.

„Ja se zovem Dunja, imam 13 godina i dolazim iz Afganistana. Učimo, igramo se i družimo.“, kaže učenica iz Afganistana.

Za djecu migranata škola je najsigurnije mjesto, u kojoj uz prijatelje, razne aktivnosti i puno ljubavi nakratko zaborave na probleme i traume koje su proživjeli na putu dugom hiljade kilometara.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision