Četvrtak, 20. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 29° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba20. Juni. 2019. USK
Općine Bosanska Krupa i Bužim realiziraju projekte iz ekoloških naknada

Dana 17.6.2019. godine ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić posjetio je općinu Bosanska Krupa i općinu Bužim sa svrhom praćenja dinamike implementacije projekata iz ekoloških naknada za koji su ugovori potpisani i sredstva dodijeljena od strane ovog Ministarstva krajem 2018. godine.

Ministar Adnan Alagić, također upoznao je načelnike Armina Halitovića i Mersudina Nanića da je od strane Ministarstva krajem prošle sedmice objavljen javni poziv za dodjelu projekata za 2019. godinu, te ih pozvao da oni, ali i njihova javna preduzeća i ustanove kojima je općina osnivač apliciraju na iste. Na sastanku se također razgovaralo o problematici vezano za prostorno – plansku dokumentaciju, zatim implementaciji Zakona o građenju čije su izmjene u saradnji sa lokalnim zajednicama u toku, kao i o problemima koje ove općine imaju kad je u pitanju kantonalni Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata.

Načelnik Armin Halitović istaknuo je kako je zadovoljan saradnjom koju ima sa ovim Ministarstvom, te naveo da je u zadnje četiri godine isto za projekte sa kojima je aplicirao općinski organ uprave obezbjeđeno 181.000 KM, što  čini značajnu stavku u budžetu ove općine. Namjera općine Bosanska Krupa, je kako je istaknuo, jeste da ove godine iz sredstava ekoloških naknada ojača tehničke kapacitete javnog komunlnog preduzeća i to nabavkom vozila za zbrinjavanje otpada.

Općina Bužim kako je naglasio načelnik Mersudin Nanić, do sada je sredstva iz ekoloških naknada uglavnom ulagala u energijsku efikasnost, a od prošle godine pa tako i ove 2019. – te, fokus će biti na LED rasvjeti. Na ovaj način pored toga što će se ostvariti značajne uštede u općinskom budžetu putem ušteda na računima za električnu energiju i što će biti bolja osvijetljenost  pojedinih mjesnih zajednica, općenito unaprijedit će se stanje zaštite okoliša u općini Bužim.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision