Srijeda, 26. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba26. Juni. 2019. Region
Opasnost od curenja plina na hrvatskom otoku Rabu: stanovnici i turisti evakuisani
Komadant vatrogasaca na Rabu Milivoje Ličina je kazao da je i dalje opasno i da se ne može procijeniti koliko će potrajati takvo stanje.

“Radi se čišćenje zemljišta, zaliha nakupljenog plina kroz komunalnu infrastrukturu, to sve pratimo i sigurnosnim metodama možemo samo poboljšati da se taj plin što prije raščisti. Mjerimo cijelo vrijeme i to je to”, rekao nam je Ličina.

On je za Index.hr rekao da nije poznato kolika je količina iscurila u zemlju i da je situacija veoma opasna.

“Plin se otpušta iz zemlje, a mi to pokušavamo održati na nekom nivou gledajući sigurnost građana. Jako je opasno. Plin propan butan je dosta opasan i ima nisku granicu eksplozivnosti”, kazao nam je.

U ponedjeljak u večernjim satima utvrđena je prisutnost plina na području historijske gradske jezgre, i to oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga).

Na terenu su policija, vatrogasci i rapska civilna zaštita. Ličina je u utorak rekao kako je došlo do puknuća plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju.

“Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da priroda odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Ozračujemo unutarnje otvore, kanalizacijske otvore i konstantno mjerimo koncentraciju plina. Koristimo i nadtlačne uređaje”, rekao je.

Štab civilne zaštite grada Raba kontinuirano prati situaciju, koordinira sa svim službama na terenu te će o daljnjem razvoju situacije obavijestiti javnost, poručili su iz Stožera civilne zaštite grada Raba.

U utorak je sa područja gdje je situacija najkritičnija evakuisano 80 stanovnika.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision