Utorak, 12. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba12. Februar. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Operativni štab o migrantima: Istočna granica BiH je najveći problem

Kada je riječ o migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovni, najveći problem predstavlja istočna granica naše zemlje, preko koje migranti ulaze u BiH, te se mora raditi na boljoj kontroli granice, istaknuto je na sastanku državnog Operativnog štaba za upravljanje migracijama.

Dogovorene su mjere koje bi u narednom periodu trebale da budu sprovedene, kako bi se spriječio nekontrolisani priliv migranata u BiH, no odgovor na upozorenja vlasti Unsko-sanskog Kantona da će, ukoliko Savjet ministara u narednim danima ne riješi problem migranata u tom kantonu, u Sarajevo poslati oko 4 hiljade migranata, je izostao.

Ipak, na današnjem zasjedanju Operativnog štaba za upravljanje migracija dogovoreno je da će Ministarstvo bezbjednosti BiH uputiti Savjetu ministara Odluke kojima bi ovo ministarstvo preuzelo kontrolu nad migratnskim centrima.

Međutim, prema riječima ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, to neće riješiti probleme.

“Ovdje je najveći problem ulazak tih migranata na istočnoj granici BiH, kako što bolje i jače zatvoriti tu granicu da ti migranti ne ulaze i kako obezbijediti jedan kontrolisani proces upravljanja tim migracijama unutar BiH”, rekao je Mektić.

Evropska Unija će osigurati 13 miliona evra za upravljanje migracijama od čega će dva miliona evra biti utrošena na poboljašnje materijalno-tehničke opreme bezbjednosnih agencija, dok će ostatak sredstava biti utrošen u humanitarne svrhe.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision