Subota, 10. August 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: ekovjesnik.hr10. August. 2019. Zanimljivosti
Ove jestive žlice i vilice ukusan su dodatak obroku

Revolucionarna jestiva žlica dužine 12 cm, kao i pripadajuća vilica, izum su mlade francuske poduzetnice Tiphaine Guérout koja je na njemu radila godinu i pol dana.

Ova pionirka u proizvodnji jestivog pribora za jelo pokrenula je startup Koovee koji već bilježi velik uspjeh, a upravo je osvojila i nagradu za najbolju društveno odgovornu poduzetnicu, što je svakako dodatan poticaj za daljnji razvoj ovog inovativnog proizvoda.

Plastici je za razgradnju potrebno i 250 godina

Na ideju za izradu svog jestivog pribora za jelo ova 29-godišnja Parižanka došla je razmišljajući o problemu jednokratnog plastičnog pribora, odnosno o mogućnostima njegove zamjene. Plastika je svuda oko nas, koristi se i kao pribor za jelo, žličice kave, za konzumaciju hrane pripremljene u supermarketima i ugostiteljskim objektima.

„Plastika je uzrok velikog onečišćenja mora i oceana, a za razgradnju joj treba 250 godina, uz istovremeno poguban utjecaj na floru i faunu“, kazala je Tiphaine Guérout za pariški dnevnik Le Parisien. „Samo se u Francuskoj svake godine baci 4,7 milijardi plastičnih žlica! Plastika za jednokratnu uporabu će uskoro biti zabranjena, stoga moramo pronaći alternativu. Ovim jestivim priborom također želim dokazati da se u jelu može uživati i uz odgovorno ponašanje potrošača. On uostalom može poslužiti i kao dobar obrok!“.

Šest minuta otporan na 65 °C

Istraživanje u suradnji s dva inženjera agronomije trajalo je punih 18 mjeseci, a zahvaljujući dugotrajnom testiranju postignuta je njegova zadovoljavajuća otpornost na visoke temperature te se na kraju može pojesti. „Uz potpuno uranjanje u juhu na temperaturi od 65 stupnjeva, ova žlica odolijeva punih šest minuta“, tvrdiGuérout. Pribor je izrađen korištenjem pšeničnog brašna, uljane repice i malo soli, ali Guérout ipak ne otkriva sve detalje o procesu proizvodnje.

U radionici startupa Koovee, smještenoj u 11. pariškom okrugu, dnevno se proizvodi 6.000 komada žlica i vilica, a trajnost im je najmanje 3 mjeseca. Koovee već ima i velik broj klijenata – dostavljače hrane i ugostitelje, kao i brojne kupce koji ih koriste za organizaciju zabava. Klijenti imaju i zahtjeve za novim i različitim okusima pa se asortiman pribora neprestano proširuje – traži se pribor za jelo s okusom vanilije, naranče, ljekovitog bilja…

Skuplja proizvodnja

Ovaj pribor za jelo ima i nešto višu cijenu koja se kreće od 20 do 45 centi po komadu, a kutija s dvadeset komada žlica ili vilica stoji 12 eura. Tiphaine Guérout priznaje da je potrebno još dosta rada i istraživanja kako bi se postigla niža cijena proizvodnje. Naime, ovaj pribor je još uvijek vrlo skup za bolnice i škole koje bi ga mogle koristiti u većim količinama.

Osnivačica startupa Koovee radi i s drugim alternativnim materijalima poput bambusa koji je dva do tri puta jeftiniji, a većinom se uvozi iz Kine. Francuska je poznata po izvrsnoj kvaliteti kruha, a isto je tako domovina njegovog veličanstva među kruhovima – la baguette. Može li i ovaj novi 100-postotni francuski proizvod postati tako uspješan u cijelom svijetu? Uskoro ćemo doznati jer su plastične žlice i vilice te druga jednokratna plastika zabranjeni od 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision